berichten, of iets dergelijks, dat zou nog gaan, maar niet antwoorden is op z'n zachts gezegd onbeleefd. Ik zou niet graag een dubbeltje moeten betalen voor brieven, verzoeken, aanvragen etc. die jaarlijks onbeantwoord in de prullemand of la gestopt worden. Ook een negatief antwoord is een antwoord. Men weet dan waar men aan toe is.
Een oude dame van 80 jaar had een afspraak met een specialist om 11 uur. Weet u hoe laat ze geholpen werd, om 2 uur! Een ander punt is onze houding tegenover de medemens in het algemeen. Daarvan nog een klein aardig voorbeeldje. Ik kom in een winkel om iets te zoeken. Stap voor stap loopt er achter mij een verkoopster. Ze zegt niets, ze vraagt niets. Uiteindelijk vraag ik haar: hebt U.... Ze antwoordt kort en bondig: ‘nee’ Ik ben weggegaan, zie de chef bij de deur staan en zeg tegen hem: U mag uw personeel wel eens wat beleefheid leren. Hij vraagt: Hoezo? Ik zeg: ‘die juffrouw had tenminste ‘nee mevrouw’ kunnen zeggen. Wat zegt die chef? ‘En dan is die vrouw al grootmoeder’. Volgens mij slaat dat nergens op. Dit zijn heel wat voorbeelden en ik denk dat u ze zelf nog uit eigen ervaring kunt aanvullen en ik hoop van harte dat u zich niet aan deze dingen schuldig maakt. Mocht dat wel zo zijn dan wordt het tijd dat we met die slechte gewoontes breken. Iemand die zichzelf respecteert, toont dat ook in z'n gedrag tegenover de medemens.
Onoprechtheid, arrogantie, onbeleefheid en plichtsverzuim hoort niet thuis in de christelijke levensstijl. Maar wel: vriendelijkheid, oprechtheid verantwoordelijkheidsbesef, plichtsbetrachting, hulpvaardigheid enz. zijn de dingen die we moeten betrachten. Jezus zegt ons:
Zoals gij wilt dat de mensen u zullen doen, doe gij hen desgelijks.
Zo moet u als een lamp uw licht laten stralen voor de mensen. Dan kunnen zij het goede zien dat u doet en zullen ze uw Vader in dehemel eerbwijzen (Zie Groot Nieuws Bijbel).