Hoofdstuk 33
Dertig zilverlingen
Dat was de prijs die Judas kreeg voor het verraad, gepleegd tegenover zijn Meester.
Het verhaal heeft mij, en waarschijnlijk ook U, steeds met afschuw vervuld. En terecht. Het is ook een van de ergste dingen die een mens een medemens kan aandoen. Geld is meestal de drijfveer. Iemand vertelde me laatst dat een ‘vriend’ tegen hem zei:’ Als ik 2 kg. cocaine kan verkopen voor fl. 50.000,-- dan doe ik dat. De man schrok en zei: ‘Dat kun je niet doen, dat is verraad tegenover je medemens. ‘Het antwoord was: ‘Nou, ik wil gewoon wel eens weten hoe het is om rijk te zijn’
Ook het woord ‘zwijggeld’, al zo bekend in onze maatschappij, duidt op een vorm van verraad.
Jezus zelf werd ook in de woestijn verleid om verraad te plegen als satan tegen Hem zegt: ‘Ik zal u al de koninkrijken van de wereld geven als U een knieval doet om mij te ‘aanbidden’. Wat is corruptie anders dan verraad tegenover land en volk? Ook hier geldt het: wat gij aan een van mijn minste broeders gedaan hebt, hebt u aan mij gedaan.
Nu moet U niet zeggen: wij zijn Christenen, wij doen zoiets niet. Vergis U niet. Het verhaal van Judas leert ons wel anders. Het waren de toemalige geestelijke leiders die de dertig zilverlingen aan Judas betaalden, niet de Romeinse overheersers en Judas was een van de vertrouwelingen van Jezus. Hij zat, zo te zeggen, vooraan in de kerk.... De mens ziet aan wat voor ogen is maar God ziet het hart aan.
De satan zal zeggen: een keertje maar, dan ben je meteen uit de schulden... zo verleidelijk. Maar vergis u niet, want zo het al niet de begeerte is die u er toe drijft dan wel de tegenpartij, die van uw ‘diensten’ gebruik heeft gemaakt en U zal dwingen, onder bedreiging ook de volgende stap te doen.
Ik zou er dit van willen zeggen met de laatste regels van het lied: ontwaakt..... ontwaakt en sta op, het gevaar is zo groot ‘Wie kiest, o verdwaasden, voor 't leven de dood’.