drie ministers van Buitenlandse Zaken, maar daar werd weinig besproken. Bovendien, kan de Belgische oud-minister Mark Eyskens van Buitenlandse Zaken zich nog herinneren, kwam Lubbers vaak te laat, of ging hij wat eerder weg. Die moest dan nog even een eitje tikken met Margaret Thatcher, de Britse premier.
Het kabinet-Kok heeft daarin verandering gebracht. Minister Hans van Mierlo van Buitenlandse Zaken besloot de banden met de buren aan te halen. Minder exotisme, meer nabuurschap. Niet alleen werden Bonn en Parijs bezocht, maar binnen twee maanden na het aantreden van de paarse coalitie ook Brussel en Luxemburg. ‘De Benelux was op sterven na dood, maar is weer afgestoft, omdat inmiddels ook in Nederland wordt ingezien dat je met z'n drieën meer bereikt dan in je eentje,’ zegt een diplomaat in Brussel.
De nieuwe vrijages hadden direct al succes. Het slepende conflict over de verdieping van de Westerschelde ten behoeve van de haven van Antwerpen werd eind 1994 opgelost. Ook de impasse over het traject van de hogesnelheidstrein werd doorbroken. En in een gesprek met de Luxemburgse premier Jacques Santer, toen kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, werd de positie van Hans van den Broek als commissaris voor Buitenlandse Zaken veiliggesteld.
Voorts werd afgesproken voorafgaande aan de halfjaarlijkse Europese top van regeringsleiders een eigen Benelux-top te houden. Zo kwamen de premiers Wim Kok, Jean-Luc Dehaene en Jean-Claude Juncker bijeen om de Europese Raad in Cannes, eind juni 1995, voor te bereiden. Ook dit overleg, in het Egmontpaleis in Brussel, had succes. De drie trokken één lijn over de positie van het Hof van Justitie en hielden daaraan in Cannes vast, ook toen ze met dat standpunt alleen kwamen te staan. Zonder afspraken vooraf zou Nederland zijn geïsoleerd. Door de samenwerking met de andere twee ontstond een klein machtsblok, waarmee de andere landen rekening moesten houden.
In de jaren vijftig was samenwerking van de drie, in een veel kleiner Europa, een beproefde methode. De toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wim Beyen probeerde altijd eerst België en Luxemburg over de streep te trekken. Sa-