Kafuri
In Spanje ontmoet men hier en daar mensen - vooral mannen - die op de rug van de neus, vlak bij de neuspunt, een bosje zwart haar dragen. Hoogst waarschijnlijk ontmoet men dan de laatste effecten van de verbrokkelde erfenis der Qarochi-Indianen. Ik heb tenminste nog nooit van een ander volk gehoord dat als volkskenmerk dat bosje haar op de neus vertoonde, terwijl uit allerlei gegevens is af te leiden dat de Spanjaarden al vroeg met de Qarochi-Indianen kennismaakten en zo in staat waren om dit vreemde gen met de hunne te vermengen.
Er zijn talloze vergeten volken, uitgestorven of uitgeroeid, buiten de specialisten zal niemand er zich voor interesseren. Maar de Qarochi zijn de aandacht waard van ieder die zich verwondert over het mechanisme van de poëzie.
Het is al vaker betoogd dat poëzie wordt opgeleverd door het woordcentrum van de hersenen, wanneer het bewustzijn op een laag pitje staat. Dichten kan alleen de verliefde, de wanhopige, de stervende, de hongerende, degene die door opium, hennep, hysterie, paddestoelen, alcohol of nog onbekende dampen (Pythia) de koude verkenningen, metingen, vergelijkingen, van het bewustzijn wat is vergeten.
Eén middel is bij mijn weten nooit in de ons bekende culturen gebruikt: muziek. Dat is vreemd, omdat de bewustzijnvervagende invloed van muziek direct voor ieder te constateren valt. Wie piano speelt en dus zijn hele hoofd: oren, mond, tong ter beschikking heeft om een vraag aan te horen en te beantwoorden, merkt - tenzij hij geroutineerd kroegpianist is - dat hij alleen maar stotterende, de kern van zijn bedoelingen niet rakende woorden kan uiten. Misschien dat daarom over het algemeen musici zo weinig intellectueel en literair te betekenen hebben. ‘It is strange to hear a pianist talk so appreciatively and with so much discrimination of French, Spanish, English and Latin writers and poets.’ (Het Journal van Valery Larbaud over Ricardo Viñes.)
Ook voor de toehoorders heeft muziek een verdovende invloed, waardoor de werkelijkheid een figuur van eenvoudige lijnen schijnt te worden. Deze euforische toestand wordt met hand en tand verdedigd. Zo is het bij dagbladredacties een bekende ervaring dat op afbrekende recensies van concerten prompt gereageerd wordt met pro-