nu en dan van schrijvers uit de jaren dertig een enkel toneelstuk op de planken kwam, bijvoorbeeld van oude rotten als Maurits Dekker of August Defresne. Maar een nieuwe, jonge generatie wordt alleen vertegenwoordigd door Luisa Treves en door... Jef Heydendael, die als een meteoor uit de lucht kwam vallen.
Maar waar kwam die meteoor vandaan? Wie Heydendaels leven meer in detail beziet merkt dat de doorbraak in toneelminnend Amsterdam zich beslist niet geheel onverwachts aandiende.
Jef was in Heer bij Maastricht geboren als nakomertje in een gezin met vijf kinderen. Hij bleek een bijzonder intelligente jongen die het gymnasium vlot doorliep. Daarop vertrok hij voor een studie filosofie naar Leuven, maar stapte al gauw over op een iets wereldser plan: de opleiding tandheelkunde in Utrecht, zich er maar al te zeer van bewust dat financiële onafhankelijkheid een minimale voorwaarde was om zich als toneelauteur staande te houden. Als zestienjarig gymnasiast had hij al een zwaartillend ‘Russisch’ drama geschreven, Wladimir, dat het in 1933 bij de Limburgse toneelgroep van Schillings tot een succesvolle opvoering had gebracht. In zijn Utrechtse studietijd bleef hij doorschrijven voor zijn medestudenten en gaf hij bovendien blijk van een duidelijke aanleg voor de schilderkunst. In 1939 vestigde hij zich, getrouwd en wel als tandarts in Maastricht. En daar zou het misschien allemaal bij gebleven zijn, als de oorlog niet was uitgebroken.
De befaamde toneelspeler Albert van Dalsum kende hij al uit zijn Utrechtse jaren; de acteur was met een joodse danseres getrouwd en had uiteraard niet voor de ‘Kultuurkamer’ willen tekenen; het echtpaar dook tijdelijk bij Jef onder in zijn grote huis aan de Hertogsingel. Toen Heydendael aanbood het gebit van Van Dalsum te saneren, stelde de acteur voor om die dienst in natura te betalen. ‘Ik speel voor jou en je vrienden de Gijsbreght; ik ken toch alle rollen.’
En zo werd het instituut van de illegale besloten kunstavonden geboren. Van Dalsum droeg verschillende stukken als solo voor; Eduard Verkade kwam met Hamlet en Paul Huf met werk van Dostojevski.
Zo bloeide Jefs voorliefde voor het theater onweerstaanbaar op; in extenso vertelt hij daarover in zijn hier opgenomen autobiografische novelle Mijn oorlog. Dadelijk na de bevrijding schrijft hij zijn Ephialtes van Athene, over het dan uiterst actuele thema van het ontstaan der democratie. Die onderwerpskeuze was al dadelijk typerend voor Jefs opvatting van eigentijds drama: geen loos vermaak, maar stof die de toeschouwer van dat moment zou doen stilstaan bij actuele vragen. Het historische stuk, spelend