Rijm
Als iets op rijm staat is het waar. Deze mening althans koestert de echtgenote van Vader Abraham. Waarom zingt deze vaderlandse smartlappenfabrikant dat Limburgers best graag zouden willen werken als ze zich maar niet zo moe hoeven te maken? Volgens haar alleen maar omdat je zo'n uitspraak zo mooi op rijm kunt zetten. Hoor maar:
‘Waar is werken zeer gewild,/ zolang men zich maar niet vertilt,’ zingt deze onsterfelijke zanger van het domme levenslied over Limburgers, daarbij niet lettend op de juistheid van zijn uitspraak, maar op de rijmvondst.
Vader Abraham kraait zijn lied en wat hij ook uitkraait: als het maar rijmt. Werkloosheid in Limburg? Nood onder de werkloze jongeren? Het interesseert hem geen biet. Als de tekst maar rijmt. Want rijmen moet de tekst omdat de schlager anders niet te zingen valt.
Zulke rijmen kunnen best aardig zijn. Bijvoorbeeld:
Vader Abraham rijmt nu en dan
vanwege een dikbelegde boterham.
Zou hij niet meer rijmen kunnen,
Hij zou zijn zakken niet meer vullen.
Mevrouw Kartner vindt dat je niet achter alles iets moet zoeken. Nee, zeker niet álles. Alleen maar het gemakkelijke succesje. Maar eigenlijk moet je inderdaad helemaal niks zoeken achter de teksten van Vader Abraham, want er zit niks in. Hoogstens een beetje dommigheid.
En dat hebben de jongens in Vaals, die echt werkloos zijn, goed gezien.
Ze denken beter na dan Vader Abraham zingt.