reklamebureau's en plannenmakers niet een halt worden toegeroepen? Pas nadat de provincie is gedeformeerd tot één grote speeltuin annex zandbak?
Herberghs geselt de miljarden verslindende, uit haar krachten gegroeide gezondheidszorg, die niet beter maakt. Hij steekt de draak met de clichés van de welzijnsideologie en de axioma's van de groei-ekonomie. Ziekte en dood moeten in ere worden hersteld. Hij treurt om kwijnend historisch besef, dat kritisch en bescheiden tegelijk maakt. Herberghs heeft het land aan karrièrezucht en winststreven, verstedelijking, autowegen en vliegvelden, rationele planning en vooruitgangsgeloof, dogmatisme en utilitarisme, konventionaliteit en smakeloosheid. Waardering en sympathie ondervinden soberheid, de schillenboer, het landleven en boerenwijsheid, gesloten dorpsgemeenschappen, ambachtelijkheid, religiositeit, het traditionele gymnasium, de middeleeuwen en illusies.
Herberghs is niet vrij van ambivalenties. Is hij niet zelf slachtoffer van de - ook door hem gekritiseerde - geesteshouding het verleden als paradijselijk te idealiseren, waartegen de tekortkomingen van het heden en de voosheid van bepaalde moderne ontwikkelingen des te schriller afsteken? Leo Herberghs: de utopist? De hartgrondige pessimist? De moralist? De anarchist? De cynicus? De nostalgische en melancholische romanticus?
Hoe het ook zij, de moderne, symboolblinde mens is in Leo's overtuiging de band met het verleden en de natuurlijke omgeving kwijtgeraakt. Want elke mens draagt in zijn vezels de kennis en ervaringen mee van de overledenen en de wezens die eens zullen zijn, zoals in elke waterdruppel alle eigenschappen van de zee aanwezig zijn (Yourcenar).
Kees Schutgens