op het eind van haar leven, blind en veel ziek. Voorts zijn haar verhalen in een tijd ontstaan die veel dichter bij de gebeurtenissen ligt.
Over de periode van Mary Dorna's eerste huwelijk met Felix Bowers, zijn de minste gegevens bekend. En met name over deze periode heeft ze zeer uiteenlopende uitspraken gedaan. Het hoofdstuk over haar tijd met Bowers is samengesteld uit de meest waarschijnlijke informatie. Verdere naspeuringen kunnen tot een ander beeld aanleiding geven. Met dat voorbehoud dient het dan ook gelezen te worden.
Aan het slot van dat hoofdstuk laat ik een overzicht volgen van de verschillende lezingen die er van de gebeurtenissen bestaan. Omdat het laat zien hoe bij Mary Dorna fantasie en werkelijkheid zeer dicht bij elkaar liggen. Maar ook om te benadrukken dat ik mijn eigen keuze uit het aanbod van gegevens heb gemaakt vanuit een langzaam gegroeid beeld over Mary Dorna. Dat geldt uiteraard voor het hele boekje.
In deze Engelbewaarder zijn zeven verhalen van Mary Dorna in hun geheel opgenomen. Het gaat om verhalen die nooit in een bundel verschenen zijn, en die hier worden afgedrukt ofwel om hun kwaliteit ofwel omdat ze illustratief zijn voor een bepaalde periode in het leven van Mary Dorna. Ze staan in chronologische volgorde wat de inhoud betreft, de periode waar ze bij aansluiten.
Het verhaal Zwerftocht gaat over Mary Dorna's jeugdjaren. Het lijkt wat het onderwerp betreft erg op het verhaal Contact, maar het is zo goed dat het hier toch is opgenomen. De verhalen Onderweg en Vertrek zijn vooral opgenomen omdat ze informatief zijn voor de periode van Mary Dorna's eerste huwelijk, waarover verder heel weinig bekend is. De kist uit Rio gaat over het heimwee naar de Zuidamerikaanse landen waar ze met Bowers geweest was.
Het verhaal Tusschen drie en vijf speelt in de Den Texstraat, waar Mary met Bruno Wille woonde. De Herinnering aan Praag is nog nooit gepubliceerd, omdat Mary het niet meer kon vinden: ‘Ik wou wel, dat ik dat stukje over Praag nog had. Ik voelde dat het goed was, maar het is weg.’ (Kentering, 1971). In Berlijn bevond zich een doorslag van dit verhaal, dat Mary in 1935 heeft geschreven nadat ze met Henk in Praag geweest was. Ten slotte is opgenomen het verhaal Dame seule. Mary Dorna schreef het kort na de oorlog in 1946, evenals het verhaal De groote veiling dat echter veel minder van kwaliteit is. Het zijn de laatste verhalen die ze zelf ooit nog op papier gezet heeft.
Achter de citaten die zijn opgenomen in de tekst staat de titel van het verhaal vermeld waar het citaat uit komt en het jaar waarin het voor het eerst in de krant verscheen. Als de eerste verschijningsdatum niet bekend is, dan staat er het jaartal achter van de eerste bundel waarin het verhaal is opgenomen. In de bibliografie is elk verhaal onder het vermelde jaartal terug te vinden, en daar staat ook aangegeven in welke