schuld van Duitsland aan de oorlog en aan ‘Auschwitz’ staat vast. Ook de Duitse historicus Ernst Nolte morrelde daar niet aan, toen hij, ongeveer acht jaar geleden, de hypothese waagde van een oorzakelijk verband tussen de Russische ‘goelag’, die al in de jaren '20 bestond, en de latere moord op de joden - een hypothese die veelal weggehoond werd als poging tot witwassen.
Maar ook schuldigen kunnen lijden, en hun lijden wordt niet minder door het lijden van hun slachtoffers. Van oorlogsmisdadigers of - om in Nederlandse termen te blijven - nsb'ers is dat nog steeds moeilijk te aanvaarden. Maar als het niet voor hen zou gelden, dan geldt het toch zeker voor hun kinderen en kindskinderen, die nog lang op de zonden van hun voorgeslacht zijn aangekeken.
Zo is er ook nog altijd, zeker bij degenen die de oorlog hebben meegemaakt, de neiging om op het lijden van onschuldigen die op de een of andere manier met de nazi's te maken hadden - Duitse vrouwen en kinderen die bij bombardementen gedood of verkracht zijn of kinderen van nsb'ers - te reageren met het wederwoord: net goed of: eigen schuld! In elk geval kunnen we niet ook nog met hen medelijden hebben!
Als we zo reageren, dan beschouwen we die vrouwen en kinderen niet als mensen, maar als symbolen voor iets anders. Maar ‘het zijn altijd mensen die lijden of gedood worden, en niet symbolen’, schrijft de zojuist ingezegende aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, in een dit jaar verschenen geschrift (Writing in the dust).
Hij schreef dit naar aanleiding van de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, die hij zelf van dichtbij had meegemaakt. Zij die deze aanslag min of meer vergoelijken als aanvallen op Amerika's macht vergeten, zegt hij, dat de mensen die hierbij omkwamen, niet gereduceerd kunnen worden tot symbolen: ‘zij hadden gezinnen, hobby's, een heel “achterland” van leven dat niet ophield met hun beroepsidentiteit.’
Wie mensen niet behandelt als levende wezens (die goed of slecht, zwak of sterk, onschuldig of strafbaar kunnen zijn), maar als symbolen voor iets anders, nationaal-socialisme of kapitalisme bijvoorbeeld, beschouwt hen in feite als on-mensen in literatuur, geschiedkunde of het dagelijkse leven.