ter Israël en ik vind het heel logisch, dat de mensen die die krant moeten maken daar ontzettend nerveus van worden. En van de weeromstuit denk ik aan dat prachtige beeld, namelijk die golfbeweging, die we allen kennen, die je in de redactielokalen van De Telegraaf gewoon voelt. Ik geloof niet, dat dat typisch De Telegraaf is. Want ik ken andere bladen, ook weekbladen, waar uiterst laakbaar over negers en joden gesproken wordt, maar waar ze in hun kolommen óók nog tegen Israël zijn, of minstens genuanceerd. Dan kan je beter De Telegraaf hebben. Iemand waarschuwde me, dat ik me met een column in dat blad ernstig zou blameren. Maar, en dat zag hij over het hoofd, het is onmogelijk om je in deze wereld te blameren.
Wat is een blamage? We leven niet meer in een dorpsgemeenschap, waar een blamage zo'n uitzondering is, dat-ie nog jaren een blamage blijft. We leven gewoon anno 1970 in een moderne wereld.
Hoppakee, blamage? is over een uur over. Is er elders weer een andere blamage, doet er niet toe.
Een blamage kan ook alleen maar bestaan bij iemand, die dat als een blamage voelt, een exhibitionist heeft geen last van blamage. Het is z'n bedoeling juist. Dat de ander geschokt is moet de ander maar weten. Terwijl hij bijvoorbeeld geschokt naar huis gaat en zegt: potverdrie, daar trok me die vent de broek van zijn kont op de hoek van de Parklaan en de Van Epenweg, houdt de exhibitionist zich daar geen seconde langer mee op. Hij gaat over tot de volgende actie.
Als andere mensen een blamage tot een blamage stempelen moeten zij dat weten, maar als een vent daar niet gevoelig voor is of overgaat tot de orde van de dag dan is het voorbij.
Daarbij leven we in een slijtageslag. In bliksemtempo worden