voor de dag gekomen was. In twee huisgezinnen hadden de gezinshoofden hem onverbloemd te kennen gegeven dat ze een partijkaart van de Blauwen hadden, want die tenminste hadden dit én dat én nog veel meer kunnen fiksen. Slechts in één gezin hadden de mensen getwijfeld: daar hadden ze gepolst naar de kansen van een zoon, een student aan de pedagogische akademie, in de lokale basisschool...
Isolde Theunis, een frêle dametje, had haar licht opgestoken in het verenigingsleven. Dat licht was bijna overal zonder omwegen uitgeblazen. De verenigingen deden niet aan politiek, waren pluralistisch ingesteld... en waren absoluut ontevreden over de gemeentelijke betoelaging. Waarom hadden dezen en genen... dit en dat gekregen, terwijl zij, die dan toch dit en dat verwezenlijkt hadden, maar zus en zo gedoteerd werden?
Neville van Grieken, die er eens te meer als een camerlengo bijzat, was kandidaten gaan ronselen met de vinger op de lijst der beneficianten van de voorbije legislatuur. Hij toonde de lijst: allemaal doorgehaalde namen, behalve één... die van een postbode die stotterde.
Ivo Bluys, die industrieel ingenieur was, had gepoogd een toch wel invloedrijke dame te lijmen. Het vrouwmens wilde toehappen... Doch toen ontdekte Ivo dat deze politica in spe wijsgemaakt was dat elke kandidaat... over vijftigduizend frank mocht beschikken voor de propaganda.
En hoe zat het met de jongeren? Er moesten in Groot-Kranendonk toch nog heel wat idealistische jongeren rondlopen, die ervan droomden hun weg te maken in of via de politiek?
Floris Rectem, die voorzitter was van de plaatselijke afdeling van het Algemeen Katoliek Vakverbond, zat er als een geslagen hond bij... Hij had de jongeren benaderd en gesensibilizeerd op de plaatsen waar ze samentroepten, namelijk in de kroegen. Véél geld had hem dat gekost. Meermaals hadden ze hem gewoon onder tafel gedronken. Tweemaal had hij een blauw oog opgelopen. Eénmaal hadden ze zelfs zijn das afgeknipt.
En de arbeiders dan? Hoe zat het met de arbeiders? Thomas van Reusel was bestuurslid van de Kristelijke Werkliedenbond... Wie had hij kunnen overhalen? Thomas van Reusel haalde hulpeloos de schouders op... Niemand. In de radiatorenfabriek waar hij werkte, hadden ze hem op de montageband gebonden en in de spuitkabine zwaar in de verf gezet, blauwe verf nota bene.
En toen rustten eensklaps alle blikken op mij. ‘Meester Darras was een Katoliek in hart en nieren,’ zei Filip van Goor. Op zijn steun konden wij altijd rekenen. Bij de vorige verkiezingen heeft