Robin Hannelore, vijftig jaar natuurliefhebber
Zoals uit deze bundel blijkt, is Robin Hannelore na negen jaar onderbreking weer teruggekeerd naar zijn oude liefde: de poëzie. Uitgever Joris Lombaerts van De Roerdomp kon de schrijver naar aanleiding van diens vijftigste verjaardag bezwaarlijk een beter geschenk aanbieden dan de publikatie van deze verzameling honderd nieuwe gedichten.
Vijftig jaar is een hele tijd. Sinds zijn geboorte op 21 maart 1937 te Pulle in de Antwerpse Kempen is en blijft Robin Hannelore verbonden met zijn geboortestreek. Men hoeft van hem slechts enkele gedichten te lezen of een willekeurige roman ter hand te nemen om zich daarvan te vergewissen.
Is Robin Hannelore dan een pure heimatschrijver? Het antwoord luidt: ja en nee. Akkoord, de auteur zoekt zijn inspiratie in de naaste omgeving, maar de thematiek van het geschrevene overstijgt vaak de pure anekdotiek en het plaatselijke belang. Trouwens, waren onze ‘grote’ auteurs van destijds - Stijn Streuvels, Felix Timmermans en zelfs Louis Paul Boon, om er enkele te noemen - in de grond ook geen streekschrijvers?
Robin Hannelore bevindt zich dus in goed gezelschap als schepper van romans, novellen en verhalen. Maar ook als dichter heeft de Kempenaar zijn sporen verdiend, sinds hij in 1958 debuteerde met de bundel ‘Waan en Pijn’. Verder werden in 1968 ‘Raka’ (1966) en in 1977 ‘De Kempense Brandbrieven’ (1974) bekroond met de Prijs voor Poëzie van de Provincie Antwerpen. ‘De Heksenvlecht’ (1987) is meteen de zestiende poëziebundel van deze rhapsode.
Stond Robin Hannelore in zijn beginjaren als dichter en prozaïst bekend als een rebel en een heibelschopper in het ‘Land der Vlaamse Letteren’, dan treffen we sinds een vijftiental jaren een mildere