Hubert Bisschops
(* Hoensbroek 10 januari 1943)
Hubert Jan Bisschops is de tweede van de vier dichteressen/schrijfsters en schrijvers uit de Hoensbroekse familie Bisschops. Hubert werd als oudste zoon en stamhouder geboren op 10 januari 1943 in de Ridder Hoenstraat te Hoensbroek. De familie verhuisde in 1944 naar de Dem en in 1950 naar Mariarade en dus bezocht hij zowel de St. Jansschool als de St. Petrusschool, respectievelijk aan een van beide kanten van het (toenmalige) gemeentehuis. Aan het Christus Koningcollege van de Minderbroederconventuelen te Wijnandsrade en Urmond, waar hij in 1958 ingekleed werd in de Derde Orde van Franciscus (Thans ‘Orde van Franciscaanse Seculieren’ geheten), volgde hij de gymnasiale opleiding en rondde die af in 1960. Na het noviciaat te Kessenich (B.) volgden tegelijkertijd de studies filosofie te Wijnandsrade en MOgeschiedenis te Culemborg (NSSC: Nederlands Schriftelijk Studiecentrum) tot 1963. Van 5 februari 1964 tot 5 augustus 1965 vervulde hij zijn militaire dienstplicht, laatst als korporaal-stukscommandant mortieren 4.2. Hij behaalde het HBO-diploma personeelsbeleid te Tilburg (1970), was als personeelswerker/manager werkzaam in diverse arbeidsorganisaties (Philips Heerlen, Rabobank Utrecht en Stichting voor Maatschappelijke Dienstverlening Noord-Oost Overijssel) en specialiseerde zich op het gebied van vorming en training. Daartoe begon hij in 1973 met de studie andragologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht, waar hij in 1976 en 1979 resp, het kandidaats- en doctoraal examen met als bijvakken psychologie en sociologie behaalde. Hubert leefde twee jaar in een gemeenschap, waar hij medeoprichter en eerste voorzitter was van de bewonerscommissie. Vanaf het najaar 1985 woonde hij een drietal jaren bij de minderbroederskapucijnen in Velp bij Grave. Aansluitend trad hij weer in bij de minderbroeders-conventuelen, tot het voorjaar van 1989. In dit jaar kreeg hij het getuigschrift voor de driejarige Franciscaanse kadercursus te Utrecht. Het jaar daarop
startte hij met studies aan de
| |
Katholieke Universiteit (thans Radboud Universiteit) te Nijmegen. Hier voltooide hij aan de Theologische Faculteit in 1996 de beroepsvoorbereidende vorming pastoraat, behaalde in 1997 aan deze faculteit het licentiaat in de Theologie en slaagde cum laude voor het doctorale examen Theologie in de afstudeerrichtingen Spiritualiteit en kerkgeschiedenis. In hetzelfde jaar en eveneens cum laude slaagde hij aan de Faculteit der Letteren voor het doctorale examen Mediëvistiek. Tijdens deze studie was hij mede-oprichter van de studieroute spiritualiteit, student-assessor in het Faculteitsbestuur van Theologie, alsook lid van de opleidingscommissie bij Mediëvistiek.
Enkele jaren was hij geassocieerd medewerker van het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen, waar hij gedurende zijn promotieonderzoek deel uitmaakte van de onderzoeksgroep Mystagogie. Hij is sinds 1998 verbonden aan het Franciscaans Studiecentrum te Utrecht. Vanaf dat jaar verzorgde hij tevens een zevental jaren de toerusting in spiritualiteit en groepswerk voor de weekendbegeleiders van het Oriëntatiewerk van de Nederlandse minderbroederkapucijnen. Hij werkte mee aan het opnieuw vertalen, inleiden en toelichten van de geschriften van Franciscus van Assisi, begeleidt groepen bij het lezen daarvan en is docent bij ‘Capodacqua’ de kadercursus voor franciscaanse spiritualiteit.
In de Collegereeks najaar 2008 was hij aan de Priester- en diakenopleiding Bovendonk te Hoeven docent ‘Mystieke tekstlezing’. Op 19 september 2008 promoveerde hij op het proefschrift: Franciscus van Assisi: mysticus en mystagoog. Het is een bijzonder werk waarin Hubert Bisschops verklaart hoe Franciscus het evangelie tot richtsnoer voor het leven nam als Gods opdracht. Daarin toont hij tevens aan dat Franciscus zowel mysticus als mystagoog was: iemand die leeft vanuit een persoonlijke godservaring en die de mogelijkheid van zo'n ervaring ook voor anderen wil ontsluiten. Zijn spirituele, historische en taalkundige benadering toont een consistente evangelische boodschap van Franciscus in zijn geschriften: Laatje omvormen door de woorden van het evangelie; het zijn woorden van geest en leven. Symbool voor dit proefschrift staat het beeld van twee mannen op een met rotsblokken bezaaide weg die ieder een kruis dragen. Hij zag dit op een fresco van Adone Doni in de San Francesco te Assisi. Jezus loopt voorop en kijkt uitnodigend achterom naar Franciscus die hem volgt. Hubert is partner van Jetske en de trotse vader van twee zonen uit een vorig huwelijk en grootvader van een kleinzoon en -dochter.
| |
WERKEN: Sociaal beleid van en voor arbeidsorganisaties. Een reflectie op het sociale beleid en de personeelsfunctionaris in een arbeidsorganisatie (kandidaatsscriptie andragogiek RU Utrecht, samen met G.H.E, Schreurs), (Utrecht 1976); Managementvorming in de Maatschappelijke Dienstverlening, Andragologische bijdrage van het personeelswerk (doctoraalscriptie andragologie RU Utrecht), (Dedemsvaart 1979); Religieuzen komen te kort in Nederland, Braziliaanse verzorgt medezusters in Valkenburg. In: Franciscaans Maandblad 18 (1988) nr. 2, 3-4; Over materie en mysterie. Math van Kampen, conventueel en kunstenaar. In: Franciscaans Maandblad 18 (1988) nr. 6, 3-4; Franciscusproject in parochies van Breda. Het bracht ons dichter bij elkaar. In: Franciscaans Maandblad 18 (1988) nr. 6, 8-9. Derde wereld en milieu. Missionaris bleef lang geloven in westers ontwikkelingsmodel (samen met Jan Hoeberichts). In: Franciscaans Maandblad 18 (1988) nr. 7, 6-7; Franciscus herstelde een verbond: God en mensen horen bij elkaar. (Beschouwing over een schilderij van Paul Bril); In: Franciscaans Maandblad 18 (1988) nr. 8, 8-10; Kruisdrager in Kranenburg; In: Met Kap en Koord (1988), nr. 4, 12-14. Een novice van tachtig jaar jong. Salvijn Duynstee blijft op zoek naar het betere leven In: Franciscaans Maandblad 21 (1991) nr. 4, 6-7. Haec est vita evangelii Jesu Christi. De ‘tweede zin’ van de regel van 1221, als (om)vormingsproces voor de mindere broeders (scriptie IVe Franciscaanse Kadercursus), (Nijmegen 1995); Franciscus en de zeven gaven van de Heilige Geest. In G. Ackermans & P. Nissen (red.), Kleine geschiedenissen. Een bundel essays aangeboden aan Adelbert Davids bij gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig dienstjubileum aan de Faculteit der Godgeleerdheid van
de Katholieke Universiteit Nijmegen, 53-57 (Nijmegen 1995); Evangelische raden als ascetisch-mystiek omvonningsproces. Het begin van Franciscus': ‘Regula non bullata’ benaderd vanuit de wetenschappelijke disciplines spiritualiteit, kerk- en middeleeuwse geschiedenis deel I en II doctoraalscriptie Theologie KU Nijmegen, (Nijmegen 1997); Evangelische raden als ascetisch-mystiek omvormingsproces. Het begin van Franciscus': ‘Regula non bullata’ benaderd vanuit de wetenschappelijke disciplines spiritualiteit, kerk- en middeleeuwse geschiedenis deel III doctoraalscriptie Mediaevistiek KU Nijmegen, (Nijmegen 1997); Spiritualiteit internationale tocht Duitsland. Een handreiking voor 'spirituele leid(st)ers Tochtgenoten van St. Frans, vertaald in Frans, Duits, Engels en Spaans. (Leersum 1998); Spiritualiteit internationale tocht Zweden. Een handreiking voor 'spirituele leid(st)ers Tochtgenoten van St. Frans, vertaald in Frans, Duits, Engels en Spaans. (Leersum 1999); Franciscus van Assisi, De geschriften, vertaald, ingeleid en toegelicht door G.P. Freeman, H. Bisschops, B. Corveleyn, J. Hoeberichts en A. Jansen, (Haarlem 2004, 2006)); Franciscus van Assisi: mysticus en mystagoog, (dissertatie Radboud Universiteit Nijmegen), (Assen 2008); Leven in boetvaardigheid. Het begin van de franciscaanse beweging. In: Franciscaans Leven 92 (2009) 2-8; In de voetstappen van Christus. In: Franciscaans Leven 92 (2009) 41-43; Spiritualiteit bij arbeid en aalmoes: mensen tot Gods liefde brengen. In: Franciscaans Leven 92 (2009) 106-111; Hoe Franciscus mysticus en mystagoog werd. In: Franciscaans Leven 92 (2009) 134-141.
LITERATUUR: Wilfred van de Poll: Evangelie was leefregel voor Franciscus van Assisi. In: Nederlands Dagblad, 18 september 2008; Wilfred van de Poll: Promotie op mystiek van ‘kleine broeder’ Franciscus. In: Leeuwarder Courant, 19 september 2008; K. van der Zwaag: Een leven van eenvoud en navolging. In: Reformatorisch Dagblad, 23 september 2008. J. van Blanckenburgh-Wijnen: Franciscus van Assisi. In: De Roerom, Jrg. 23, nr. 3 (2008); Mark Brusselaers: Een boek een vriend. In: Broeder Franciscus. Tweemaandelijks tijdschrift voor de Franciscaanse familie. Jrg. 20, nr. 6 (2008); Jean Brüll: Boekaankondiging Franciscus van Assisi. In: Doortocht, Jrg. 45, nr. 6 (2008); Lydia Janssen: Interview. Franciscus vooral zien als de man die in de voetsporen van Christus treedt. In: Franciscaans Maandblad, Jrg. 38, nr. 8 oktober 2008.
|
|