tot voorstellen hoe genoegelijk men overigens ook samen heeft gepraat en geschertst.
Iets anders is het wanneer op een bal, in hotel of restaurant een heer met een onbekende dame wil dansen.
De étiquette eischt, dat geen dame danst met een onbekende.
In dat geval zal de heer zich dus moeten laten voorstellen, waarbij hij altijd nog de kans loopt dat de dame er niet voor voelt en bedankt.
Wanneer men aan boord aan een en dezelfde tafel de maaltijden gebruikt gedurende een reis van meer dan een dag, dan is het beleefd zich voor te stellen.
Stelt men zichzelf voor dan zegge men niet: Ma'k m'effe....? doch: zou ik misschien even kennis mogen maken? Mijn naam is......
Jongelui, die meenen zekere rechten te kunnen doen gelden omdat zij na een haastig ‘ma'k me effe....?’ een onverstaanbaren naam hebben gemompeld, bewijzen alleen, dat zij geen manieren hebben. Jonge menschen stellen zich niet ongevraagd aan ouderen voor. Zich op het einde van den avond aan iemand te laten voorstellen als de dag feitelijk voorbij is, geldt als zeer onbeleefd, tenzij men het excuus heeft van pas te zijn gearriveerd.
Werkende vrouwen, die elkaar op bijeenkomsten ontmoeten stellen zich aan elkaar voor met inachtneming van de rechten der ouderen en hooger geplaatsten.
Vaak wordt bij dergelijke bijeenkomsten de prettige gewoonte in acht genomen dat iedereen goed zichtbaar een kaartje met naam en beroep op de japon gespeld draagt. Zoodoende weet iedereen dadelijk wie iedereen is.
Zooals gezegd: behalve wanneer dames zéér jong zijn en nog onbeteekenend is het aan de vrouw, dat men iemand voorstelt.
Een uitzondering hierop maken R.K. geestelijken.
Tegen een Kardinaal, een Aarts Bisschop, een Bisschop e.a. geestelijken (tot den rang van priester zegt men: Eminentie, Monseigneur - of wat de titel is - mag ik mevrouw of juffrouw Jansen aan U voorstellen?
Gezanten worden echter aan dames voorgesteld en niet omgekeerd.
Wordt men aan het Hof voorgesteld dan maakt men een zeer diepe révérence.
Wordt men aan een buitenlandsch regeerend vorst voorgesteld