Vindt de doop aan huis plaats dan nemen de gasten eerst hun plaats in; vervolgens treedt de dominé binnen en neemt plaats naast het doopvont, waarna de doopeling binnengebracht wordt. Als peetvader en -moeder worden familieleden of intieme vrienden aangezocht.
Wordt men uitgenoodigd peetvader of -moeder te zijn dan dient men dit te beschouwen als een eer, waarvoor men met goed fatsoen niet kan bedanken.
Daarom wordt veelal tevoren gepolst of het iemand aangenaam zou zijn indien een jeugdige wereldburger zijn (of haar) naam zal dragen.
Op een peetvader of -moeder kan men geen enkel wettig recht doen gelden.
Ook bij de Protestanten wordt er echter altijd min of meer op gerekend, dat de peetvader of -moeder het peetekind in moeilijkheden zal bijstaan en op zijn minst af en toe extra zal bedenken. Bij de R.K. nemen peetvader en -moeder veel meer de plaats van geestelijke ouders in, evenals bij de Israëlieten.
De Besnijdenis vond tot voor tamelijk kort geleden bij voorkeur plaats in de Synagoge. Thans is dit echter niet meer gebruikelijk. Men geeft er de voorkeur aan de zuigeling niet bloot te stellen aan het vervoer en de atmospheer in de volle Synagoge.
Van welken godsdienst de doopeling ook zij, de moeder zal de zuigeling steeds in een fraaie lange draagjurk met lange mouwtjes kleeden, een doopjurk, die van het fijnste dunne batist met handborduursel en dunne Valencienne kant gegarneerd gekozen wordt en gedragen over een even lange onderjurk.
De jurk wordt met breede wit satijnen linten versierd.
Bij koud weder hoort hierbij een driekwart lange gewatteerde, pelerine mantel met mutsje welke laatste kleedingstukken tijdens de doopplechtigheid worden uitgetrokken.
In Katholieke streken ziet men de pasgeboren doopelingetjes onder een fraai geborduurd kleed naar de kerk gereden of gedragen worden.
De Besnijdenisjurk der Israëlitische zuigelingen bestaat vaak uit een prachtig geborduurde satijnen of zijden jurk, met franje afgezet en middenvoor van hals tot zoom geheel open. De geschenken, die peetvader of -moeder of anderen den doopeling geven bestaan uit: een zilveren kroes, een paplepel, een lepel en vork garnituur, een zilveren papkommetje met lepel, een rammelaar