Ziekenbezoek:
Bij ziekenbezoek neme men de volgende wenken in acht:
Men blijve vooral niet te lang; men spreke noch te luid, noch te druk, noch te lang achtereen en vermijde alle bruuske gebaren en vermoeiend gesticuleeren, verder alle onderwerpen, die opwinding, gepieker of angstvoorstellingen kunnen verwekken of een te diepen indruk zouden kunnen maken.
Verder vermijde men alle verhalen over soortgelijke e.a. ziektegevallen, operaties, kwalen enz. en alle medelijdend beklag.
Ditzelfde geldt ook voor bezoeken in de kraamkamer gedurende de eerste 9 dagen.
Het gesprek zij geruststellend, opwekkend, oppervlakkig en rustig en geve de zieke gelegenheid zijn hopen, wenschen en vreezen te uiten.
Voorts lette men er op steeds aan het voeteneinde en niet aan het hoofdeinde van het ziekbed plaats te nemen, zoodat de zieke gemakkelijk de bezoeker kan zien.
Meerdere bezoekers nemen bij voorkeur aan dezelfde bedzijde plaats, teneinde de zieke het zoo vermoeiende heen en weer wenden van het hoofd te besparen.
Bij ziekenbezoek brenge men nimmer geurende bloemen mede en aangaande versnaperingen stelle men zich tevoren op de hoogte van hetgeen de patient mag hebben. Vindt men een patient sterk vermagerd of op ontstellende wijze veranderd, dan late men dit niet blijken.
Rustige, vriendelijke belangstelling en afleidend luchtig gepraat zijn het beste voor de zieke.
Men brenge nimmer ongevraagd een onbekende mede wanneer men op visite gaat. Hiertoe dient vooraf schriftelijk of telefonisch toestemming te worden gevraagd aan de vrouw des huizes.