biografie. Leon Edel, de beroemde biograaf van de Amerikaanse schrijver Henry James, kiest in zijn Writing Lives (1984), waarin hij de principes van de biografie uiteenzet, voor de term ‘literary biography’.
Natuurlijk zijn er in de schrijversbiografie allerlei parallellen aan te wijzen met de gewone biografie - men denke bijvoorbeeld aan het bronnenonderzoek of aan de vormgeving -, maar daarnaast zijn er ook verschillen, voldoende misschien om de schrijversbiografie als een apart subgenre van de biografie te beschouwen. Die verschillen zijn van literatuurhistorische, literatuursociologische en literatuurhistorische aard. Zo zal elke schrijversbiografie aandacht moeten schenken aan het bijzondere karakter van het schrijverschap van haar held, aan de wording daarvan, aan de literaire invloeden die de schrijver onderging, aan de plaats van de schrijver in de literatuurgeschiedenis en in de literaire generatie waarvan hij deel uitmaakt, aan zijn literatuuropvattingen, aan de relatie tussen de schrijver en zijn uitgever, aan de ontvangst van zijn werk door de kritiek en het publiek. Natuurlijk moet het literaire oeuvre van een schrijver een belangrijke plaats innemen in de schrijversbiografie. Niet alleen zal een biograaf over het algemeen proberen dat werk te analyseren en evalueren maar ook zal hij ingaan op de cruciale vraag wat precies de relatie is tussen het literaire werk van een schrijver en diens leven.
In dit boek zal een aantal van deze typisch literaire onderwerpen beknopt aan de orde gesteld worden. Daarnaast zal ik ook ingaan op die elementen, die de schrijversbiografie met de gewone biografie gemeen heeft: bronnenstudie, de relatie tussen de biograaf en de gebiografeerde, het belang van de visie in de biografie, het probleem van het verklaren en ten slotte de vormgeving van de biografie. Een apart hoofdstukje is gewijd aan de relatie tussen leven en werk. Dat er wel eens onderwerpen meer dan een keer ter sprake komen, was moeilijk te vermijden.
De nadruk zal hier vallen op de moderne schrijversbiografie in de twintigste eeuw. Om de schrijversbiografieën in andere eeuwen ook recht te doen, heb ik een zeer beknopte geschiedenis van de schrijversbiografie vanaf de zeventiende eeuw gegeven.
Een grote moeilijkheid bij het maken van dit boekje was dat studies over de Nederlandse schrijversbiografie nauwelijks bestaan. De geringe belangstelling voor de schrijversbiografie in de Nederlandse literatuurstudie, die scherp kontrasteert met