Verantwoording
Deze aflevering van het kwartaalschrift van De Engelbewaarder geeft een beeld van het leven en werk van Carry van Bruggen. Wat het leven betreft: we hebben hier vooral de schrijfster zelf en haar tijdgenoten aan het woord gelaten. We hopen dat de lezer hiermee een indruk krijgt van de fascinerende persoonlijkheid van de schrijfster. Dat dit beeld van haar persoonlijkheid niet volledig is, zijn we ons terdege bewust.
Wat het werk betreft valt de nadruk in deze aflevering op bijdragen, die Carry van Bruggen gepubliceerd heeft in dag- en weekbladen of literaire tijdschriften, en waarvan een groot aantal niet eerder in boekvorm verschenen is. Het zijn felle kritieken of speelse stukken over allerlei onderwerpen. We hebben bij het samenstellen van de bloemlezing van deze bijdragen zoveel mogelijk getracht de diverse gebieden waarop de schrijfster actief is geweest, tot hun recht te laten komen. Zo zijn er o.a. hoofdstukken over het Jodendom, de positie van de vrouw, het onderwijs en de filosofie. Er bleek erg veel onbekend materiaal te zijn, waarvan we tot onze spijt slechts een gedeelte konden opnemen.
Elk van de hoofdstukken wordt ingeleid met een korte beschouwing. We geven daarbij in beknopte vorm een karakterisering van het werk dat wel in boekvorm is verschenen, en van haar standpunten in allerlei maatschappelijke kwesties. Leven en werk van Carry van Bruggen zijn niet van elkaar te scheiden. Daarom bevatten de inleidende beschouwingen ook biografische informatie, die zo gerangschikt is, dat men na lezing van het boekje een overzicht over haar leven heeft.
We hebben gebruik gemaakt van de studie van M.-A. Jacobs uit 1962. Deze moeilijk bereikbare dissertatie is jammer genoeg nogal moraliserend van toon en bovendien slordig. Sinds deze studie zijn er nog een aantal brieven te voorschijn gekomen, waarvan we er een paar hebben opgenomen.
We danken de heer Kees van Bruggen, de zoon van de schrijfster, voor zijn toestemming de bijdragen af te drukken. Verder dank aan het Letterkundig Museum in Den Haag en de Universiteitsbibliotheek en het Gemeente-archief in Amsterdam.