Vooraf
Onder de Nederlandse dichters uit de zeventiende eeuw neemt Willem Godschalck van Focquenbroch een aparte positie in. Auteurs als Slauerhoff en Hermans toonden belangstelling voor Focquenbrochs werk, dat verrassend modern aandoet! Ook literair-historisch gezien is Focquenbroch een interessante figuur. Zo geldt hij tot ver in de achttiende eeuw als het prototype van een ‘geestig auteur’ en staat hij nog in onze tijd bekend als degene die de burleske dichttrant in de Nederlanden heeft geïntroduceerd.
Deze belangstelling voor Focquenbroch heeft echter nog niet geleid tot een volledige heruitgave van zijn oeuvre. Voor een toegankelijke editie van het werk dat in drie bundels met de titel Thalia voorkomt, moeten we het stellen met enkele bloemlezingen.
De Afrikaense Thalia, die hier integraal herdrukt wordt, is Focquenbrochs derde bundel. In tegenstelling tot de twee andere, bevat deze bundel uitsluitend Nederlandse teksten. Hij is met name voor literair-historici belangrijk vanwege de vele brieven die erin zijn opgenomen en vanwege de centrale rol die hij speelt in de discussie rond het auteurschap van teksten die onder Focquenbrochs naam zijn uitgegeven.