toevallig en van de omstandigheden afhankelijk blijft zo'n keuze altijd. De toekomstige delen zijn er om figuren die ditmaal buiten beschouwing gelaten werden, tot hun recht te doen komen.
Deze eerste twee afdelingen van Literair Lustrum, met hun achtereenvolgens ‘horizontale’ en ‘vertikale’ aanpak, zijn als komplementair bedoeld, als twee manieren van inlichten. Met dit laatste woord wil niet gezegd zijn dat alleen de vreemdeling in het Jeruzalem van onze literatuur er iets van zijn gading zou vinden. De bedoeling van de samenstellers is niet minder: persoonlijke interpretatie, dan: feitelijke informatie, in dat altijd subtiele evenwicht dat de recente literatuurgeschiedenis gemeen heeft met de literaire kritiek.
De selekte bibliografie van de belangrijkste literaire werken en werken over literatuur, die in de genoemde periode verschenen zijn, kan al evenmin iets anders zijn dan een keuze op grond van een bepaalde smaak-de smaak van drie lezers in dit geval. Wij vertrouwen er echter op dat wij de grenzen wijd genoeg gekozen hebben (wij hebben bepaald niet alleen die boeken in onze lijst opgenomen die wij persoonlijk waarderen!) om van Literair Lustrum meer te maken dan een katechismus voor ex-merlinisten, en dat wij ook aan die geinteresseerden die zich in kritische aangelegenheden anders zullen opstellen dan wij, voldoende feitenmateriaal voorleggen om dit boek de moeite waard te maken, al was het maar als naslagwerk. Want dat wil het niet minder zijn dan een op twee coördinaten afgezette reeks persoonlijke opinies.
Tenslotte: een woord van dank aan het Letterkundig museum, dat een groot deel van het materiaal voor de bibliografie van verschenen werken verschafte, is hier op zijn plaats.
K. Fens
H.U. Jessurun d'Oliveira
J.J. Oversteegen