neutraliseeren en te verdrijven, daar waar het zich in de ziel zou willen vestigen. Hier door namelijk geschiedt de loutering, die de regeneratie bewerkt.
Tevredenheid en berouw beiden houden den vooruitgang tegen, wanneer zij namelijk een zekeren graad van intensiteit overschrijden, en er is steeds gevaar dezen graad te bereiken. Tevredenheid is gevaarlijker dan berouw, omdat de omringende zielekrachten daar bij meer hulpeloos zijn. Tevredenheid in haar hoogsten graad leidt tot zielezelfmoord. Berouw in sommige gevallen tot den moord van het lichaam. Overmatige tevredenheid is een bedekt werkend gift; overmatig berouw een meer openbaar zich vertoonend wegteren. Beide moeten in die banen worden geleid, van waar zij zelf als motoren de ziel kunnen voortstuwen. Dat zijn de richtige banen, andere zijn de verkeerde, de kromme, die ten ondergang voeren. Noch de tevredenheid, noch het berouw, mogen een hoogte bereiken, waar zij de daadkracht vernietigen. Deze moet haar stof zuigen uit hen, die zijn als de wortels van een nieuw opgroeienden boom. Zij kan dit alleen, wanneer het diep-in levende ik zijn integraliteit heeft kunnen bewaren.
Dit zijn slechts redeneeringen, die approximatief de beide zielebewegingen in hun werking aantoonen. Regnault, toen hij zijn bewering uitsprak, heeft dit op een moment van intuïtie gedaan en zoo kan ieder slechts op zekere momenten tot het inzicht komen. Het aanschouwelijke begrip van de waarheid van het gezegde is niet te geven en kan niet door definities worden verduidelijkt.
Tevredenheid door eigen zielewerking teweeggebracht, uit eigen conclusies afgeleid, is misschien nog gevaarlijker, dan de lof van anderen, die tevredenheid opwekt, want men gelooft zich zelf meestal geheel, terwijl men de andere menschen slechts ten halve vertrouwt.
* * *