2713 Aan Piotr Tomicki
Freiburg, 2 september 1532
Erasmus van Rotterdam aan Piotr Tomicki, bisschop van Krakau, vicekanselier van het Poolse koninkrijk
Een hartelijke groet. Ik ben zeer dankbaar, zoals ik hoor te zijn, voor uw gevoelens jegens mij, zeer illustere heer, die u ononderbroken handhaaft jegens Erasmus; iets wat u ook in uw laatste brief liet blijken, ook al was ik ook zonder brief daar allang geheel van overtuigd. Had ik maar iets in huis waardoor ik in staat was niet slechts met wederliefde, maar ook met een wederdienst te antwoorden!
De keizer zet hier, op initiatief van de paus, samen met de Duitse vorsten iets op touw;Ga naar voetnoot1. hoe dat gaat eindigen, weet ik niet. Die kruistochten zijn voor ons vaak slecht afgelopen; en als men deze oorlog tegen de gehele Turkse heerschappij begint ten behoeve van de algemene christenheid, behoorde men het met instemming van alle christelijke koningen te doen; ze zeggen dat dit niet het geval is.Ga naar voetnoot2. Maar als deze strijd om de Hongaarse HelenaGa naar voetnoot3. gaat, waarom mengt de paus zich er dan in? Hij heeft twee gezanten bij de keizer, Girolamo Aleandro, aartsbisschop van Brindisi, een invloedrijk man, en een zekere kardinaal de' Medici, neef van Clemens, een knappe, robuuste en onstuimige jongeman.Ga naar voetnoot4. Wanneer de ijsvogelsGa naar voetnoot5. zich laten zien, is er hoop dat het rustig blijft; wanneer zulke vogels uitvliegen, valt er wat anders te verwachten. Het op de been brengen van een leger gebeurt zonder haast, het inzamelen van geld gebeurt met grote voortvarendheid. Weinig mensen voorspellen dat deze oorlog goed zal uitvallen; hopelijk bedriegen de voortekenen.
De sekten hier worden nu milder; wat ze hopen of vrezen is onzeker.Ga naar voetnoot6. Als de andere partij nu ook eens dusdanig milder werd dat we allemaal terugkeren naar de christelijke saamhorigheid! Dit zou gemakkelijk kunnen, als zowel de aanzienlijken als het volk de wereld van zich afschudden en zich met oprechte gevoelens op Christus richten. Een dergelijke houding valt tot nu