Nu is met de Blaricummers afgesproken, dat wij in Hilversum niet zullen gaan venten: Nadat de poging tot samensmelting op niets was uitgelopen, besloten beide bakkerijen hun afzet te verdelen. Aanvankelijk verkocht Blaricum brood in Laren en Hilversum en Walden in Bussum en Hilversum. Dit werd later veranderd in respectievelijk Laren en Hilversum en Bussum en 's-Graveland. Aan deze afspraak diende men zich strikt te houden. Voorts leverde Walden brood aan de Amsterdamse winkel en Blaricum sportbeschuit.
serre: De serre van het huis Cruysbergen.
de machinale kleerenfabrieken: Het huisindustriële systeem was in de kledingnijverheid voor de eerste wereldoorlog nog wijd verbreid! Deze industrie heeft van oudsher veel huisnijverheid gekend, maar onder invloed van de opkomst van het grootbedrijf en van de confectie van bovenkleding traden er ± 1870 veranderingen op: er deden zich ontwikkelingen voor in de richting van atelier- of fabriekswerk; de maatkleermakerij bleef goeddeels huisindustrie. In Amsterdam, dat het centrum van de confectiekleermakerij werd, werkte in 1911 11% van de arbeiders in de kledingnijverheid thuis, 48% in ateliers, 30% in fabrieken. Het totaal aantal thuiswerkende kleermakers in Nederland in 1911 bedroeg ±9200. Tevens was er een groot aantal huisnaaisters werkzaam.
Rechtstoestand op Walden: Hierover schreef Saks in ‘De pionieren van Bussum’ (in: De Nieuwe Tijd, maart-december 1902): ‘Politiek staat men op den grondslag van gelijke rechten, maar missen de berichten hieromtrent niet alle waarheid, dan zouden vele der republikeinen er zeer wel voor te vinden zijn om hun theoretische rechten beperkt te zien door een constitutie, die een einde maakt aan den onzekeren rechtstoestand in de feitelijke, zeer humaan en zeer verlicht toegepaste monarchie.’
De grond aan de overzijde van het groene wegje: Dit waren de 4 ha. bosgrond, die Van Eeden in april 1898 met geld van zijn moeder, van zijn ex-patiënt Dop kocht (zie 24.IV.1898). Het groene wegje is waarschijnlijk de overgang tussen O.- en W.- Walden (zie bijlage II).
N.B. In de kantlijn voor deze passage schreef Hans van Eeden: ‘Oost-Walden’.
de villa met de tuin van den heer Janssen en den moestuin daarachter: Janssen woonde sinds september 1900 in de villa Klein-Cruysbergen, die Van Eeden op 30 november 1898 voor zijn moeder van de familie Broekman gekocht had (zie 30.XI.1898).
Het overige terrein: Van Eeden kocht de buitenplaats Cruysbergen voor ƒ 30.000 samen met Betsy van Hoogstraten van Bertha Zimmerman die haar broer Willem gemachtigd had tot het beheer over haar financiën (zie 28.VI.1899). De officiële overdracht vond plaats bij notaris Perk op 3 juli 1899. Van Eedens helft bestond uit een renteloze hypotheek tot 1905 (zie 1.VII.1899).