31 Mrt.
Op 24 Febr. heeft J. Langelaar 3.50 te veel aangenomen voor veekoek, en ze eerst teruggegeven toen hem dit later werd opgemerkt. Op 24 Mrt. vroeg hij 2.73 voor verschot van veekoek; Woensdag daarop er naar gevraagd zijnde waren ze er niet, en zei hij dat de oude eerst gisteren op waren. Vrijdag waren de koeken er nog niet zoodat hij ze waarschijnlijk eerst na de navrage besteld heeft. Ik heb hem hierover onderhouden. Hij wist geen uitleg te geven maar weigerde te erkennen dat het oneerlijk opzet was.
Bezoek van Van Mierop van de I.B.
(Bij onderzoek bleek Langelaars volkomen onschuld.)
verschot: Voorschot.
Van Mierop: Lodewijk van Mierop (1876-1930). Studeerde wis- en natuurkunde, later theologie te Amsterdam. Medeoprichter van de Internationale Broederschap te Leiden; leider van de Rein-Leven beweging.
I.B.: Internationale Broederschap. Dit was een christen-anarchistische beweging die rond 1890 aan de Leidse Universiteit ontstond. In de Nederlandse Broederschap had zich een aantal dominees verenigd: Dr. L. Bähler, A. de Koe, S.C. Kylstra, N.J.C. Schermerhorn, J. Sevenster en J. Kleyn, benevens Lod. van Mierop, Prof. Van Rees (hoogleraar histologie te Amsterdam) en Felix Ortt (ingenieur in rijksdienst). Zij verkondigden idealen die voortsproten uit het beginsel der Liefde - gebaseerd op het christelijke begrip van zelfverloochening - en waren zodoende tegenstanders van alle geweld, zoals belichaamd in de staat en het leger. Voorts propageerden zij een gezond en rein leven, gekenmerkt door het weigeren van vlees, alcohol en tabak, het dragen van reformkleding en het koesteren van puriteinse opvattingen over sexualiteit. Vanaf 1897 gaven zij het tijdschrift Vrede uit, onder redaktie van J.K. van der Veer (ook redacteur van een anarchistisch blad te Middelburg; eerste Tolstoyaan in Nederland) en met medewerking van Daniël de Clercq (free-lance technicus en uitvinder).
Korte tijd daarna ontstond het idee een kolonie te stichten, gebaseerd op het Ware Liefde-beginsel, hetgeen in 1899 te Blaricum verwerkelijkt werd. Men begon met 10 ha. grond, waarvan al gauw 7 ha. verkocht werden en een gemeenschapshuis, dat in 1900 gereed kwam. Op de overige 3 ha. werd een moestuin ingericht. Er kwam ook een koloniebakkerij bij en later een drukkerij.