econoom of de psycholoog zal het op eigen wijze doen, de socioloog zal trachten de sociale componente in beide ‘partijen’ bloot te leggen. Hij zal dan bijv. ontdekken, dat de Nederlandse communisten in 1920 inderdaad een ‘partij’ vormden in de zin van ‘part’ (deel) van een politieke orde, terwijl de huidige communistische ‘partij’ van de Sowjet-Unie niet anders is dan een belichaming van de totale politieke orde en een ideologisch verankerde staatsbureaucratie, die met bijv. de nationaal-socialistische ‘partij’ onder Hitler sociologisch gezien méér overeenkomst vertoont dan met de aanhangers van Gorter en Pannekoek.
Nu is het afhankelijk van het sociologisch apparaat dat men ter beschikking heeft, hóe de analyse verloopt. Het ligt voor de hand, dat wij, waar we voortdurend onderscheid maakten naar structurele en culturele elementen, zoveel mogelijk daarbij aansluiten en dus ook spreken van structurele en culturele systemen.
Onder een structureel systeem of een sociale structuur verstaan we dan een ietwat duurzaam complex van sociale betrekkingen en verhoudingen, in een of ander opzicht te isoleren uit het totaal der maatschappelijke samenhangen. Een cultureel systeem is een enigszins duurzaam samenstel van normen, doeleinden, waarden en/of verwachtingen, dat eveneens een betrekkelijk afgeronde eenheid vormt.
Nu hebben wij reeds herhaaldelijk betoogd, dat structurele en culturele elementen wel zijn te onderscheiden maar nooit in de werkelijkheid te scheiden. Voor de systemen geldt dit evenzeer. Waar beide analyseniveaus op elkaar worden betrokken, zouden we, naar analogie van de term institutionalisering ter aanduiding van de wisselwerking tussen structurele en culturele elementen, kunnen spreken van institutionele of sociaal-culturele systemen. Het lijkt ons echter ter voorkoming van misverstand beter aan te sluiten bij het sociologisch spraakgebruik en het totaalsysteem aan te duiden met de term ‘sociaal systeem’.
Wij zullen thans beide soorten van systemen eerst afzonderlijk en vervolgens in combinatie aan de orde stellen. Alvorens hiertoe over te gaan, is een enkele waarschuwing wel op zijn plaats.
Verwarring wekt de opvatting, als zouden sociale systemen steeds of zelfs overwegend macro-verschijnselen zijn. Het