schermelingen van het machtige Byzantium werden eerst bondgenoten, toen rivalen en ten slotte overheersers.
In 1202 maakte de grote doge Enrico Dandolo op diplomatiekperfide wijze gebruik van het geldgebrek der Vlaamse en Franse kruisvaarders, die in Venetië vastzaten zonder de overtocht naar het Heilige Land te kunnen betalen. Hij leidde hen tegen het orthodoxe Constantinopel. Uit de rijke Byzantijnse buit behield Venetië de beste brokken: het knoopte een net van steunpunten over de Ionische en Egeïsche Zee.
Twee eeuwen later is het schijnbaar onmogelijke volbracht. Op een plek waar normalerwijze niemand zou willen bouwen, is een blinkende marmeren stad verrezen, rondom de uitbundigste kerk van Europa en de meest luxueuze paalwoning ter wereld: de San Marco en het Dogenpaleis (pag. 7). Lagune en vloot beschermen een stad zonder muren, een unicum in Europa; de paleizen lijken niet op vestingen, maar op kantwerk. Schip na schip lost kruiden, edelstenen, tapijten, zijde, ivoor en gember; ze varen weer uit, beladen met wijn, hout, glas en wapentuig.
De geschiedenis van Venetië in de volgende eeuwen werd een bijkans ononderbroken strijd met oude en nieuwe vijanden, niet alleen om het koloniale rijk en de handelsmonopolies te verdedigen, maar ook om het gebied van de Serenissima, de Verheven Republiek, uit te breiden op het vasteland. In de vijftiende eeuw werkten alleen al in het Vlootarsenaal dertigduizend man. De Venetiaanse politici moesten simultaan spelen op te vele borden, en verloren de ene partij na de andere. Zelfs na de verovering van Constantinopel door de Turken behield Venetië de voordelige specerijenhandel via Egypte. Maar de ontdekking van de zeeweg naar Indië bracht de handel op de Oriënt om hals. De groeiende Turkse macht en de naijver der nieuwe grote Europese staten deed de staat van San Marco weer inkrimpen tot stad. In de achttiende eeuw is de Serenissima afgedaald tot een wufte stad van plezier. In 1797 veegt Napoleon de doge en zijn Grote Raad met één pinkbeweging van de politieke kaart.
Heden is het opnieuw de stad van plezier en verstrooiing. Venetië is vijftien eeuwen geleden ontstaan uit een vlucht voor de invallen der barbaren. Vandaag dankt het zijn bestaan aan een nieuwe en vreedzame versie van dit historische verschijnsel: het internationaal zomertoerisme. Maar daarnaast blijft Venetië, zelf een kunstwerk, de stad van hoog kunstgenot.