G.G.T. Rustwijk
George Gerhardus Theodorus Rustwijk werd geboren op 13 december 1862 en overleed 17 juli 1914. Hij was een veelzijdig kunstenaar: schilder, fotograaf, musicus, schrijver en dichter.
Als schilder en fotograaf kon men hem ontmoeten in zijn atelier bij de Lutherse kerk (waar nu de Volkscredietbank staat), als onrustig kunstenaar die zijn inspiratie overal vandaan haalt, zag men hem in Guyana en Cayenne. In Guyana gaf hij zelfs les aan een teken-academie en hij kreeg daar zijn benoeming tot professor.
Rustwijk was een geëngageerd kunstenaar, die over allerlei verkeerde zaken in het land (bijvoorbeeld over de slechte hygiënische toestanden) niet kon zwijgen. Na zijn reizen hield hij lezingen en hij vertelde dan wat er, in vergelijking met de buurlanden, kon worden verbeterd in eigen land.
Eén van die lezingen - gedeeltelijk op rijm - werd uitgegeven: ‘Het “Waarom” beantwoord of Het “Wee” ontsluierd voor de Welvaarts Commissie' door Luci (pseudoniem van Rustwijk), schrijver van “De Krulloot” en “Dankbrief van Suriname aan Nederland” - Geïllustreerd onder intervallen van Orgel en Strijk-Muziek - Voorgedragen in Thalia op 19 juni 1911, daarna op vereerend verzoek op 24 d.a.v. Het motto: De jeugd sterft daag'lijksch weg kort na zij is geboren. Wat reden toch! Waarom? gaat alles hier verloren!’
Rustwijk was verder bekend als de organisator van muziekavonden (vaak bij hem thuis) en kinderoperettes (import), waarvan de opbrengst naar de Lutherse wezen ging.
Na zijn dood (het was één van zijn laatste wensen) verscheen: ‘Matrozenrozen - Nagelaten dicht- en andere werken van G.G.T. Rustwijk’, H. van Ommeren, 1915, Paramaribo, met als extra vermelding: De luimige stukken zijn meest alle naar ware gebeurtenissen.
Deze zin tekent zijn gedichten, stukken op rijm met een humor die ons tegenwoordig maar flauwtjes tot glimlachen aanzet.
Zijn verzen waren echter populair op de reciteer-verjaardagsavondjes van die tijd en dragen dan ook bij tot het tijdsbeeld.