basisgegevens
gestandaardiseerde naam kamer:
Van der bloemen
spelwijze in bron(nen):
Van der bloemen [?]
varianten:
zinspreuk:
Hoe langer hoe liever/Met herten minnende
gebruikte code:
SOMM
patroonheilige:
H. Anna
vroegste bronvermelding:
26-11-1515
gedoopt:
geografisch-politieke situering van de kamer
plaats:
Sommelsdijk
(stad/dorp/vrijheid):
district:
gewest:
Zeeland
korte geschiedenis
1515 de statuten van dit jaar zijn bevestigd door Philips van Bourgondie, heer van Sommelsdijk, maar opgesteld door de kamerleden zelf. Het lijkt er op gezien de aanhef en artikel 6 dat er nauwe banden bestonden tussen de rederijkers en het gilde van de H. Drievuldigheid (misschien een oprichting van een kamer binnen of vanuit een broederschap)
1528, 1545 addenda op de statuten
1546 van plan deel te nemen te Gouda?
1579, 1580 en 1593 addenda op de statuten; interessant is dat de uitgebreide toevoeging in 1580 samenvalt met de eerste vermelding van een tweede devies 'Met herten minnende', zodat het denkbaar is dat er in 1580 twee kamers zijn samengevoegd en een deel van het reglement van de tweede kamer bij dat van de andere uit 1515 is gevoegd.
1624 afschrift van reglement van 1515 met alle addenda op. Mogelijk werd de kamer in 1632 omgevormd tot een schutterij. Dit (ver)nieuwde gilde nam het gebouw, de stukken en brieven van de kamer over, en heeft gedurende de 17e en 18e eeuw een bloeiend bestaan geleid. In 1768 werd een nieuw en flink gebouw gesticht "Den Doele" genaamd (staande aan de St.Jorisdoelstraat), dat na de opheffing der schutterij (1803) in 1804 naar de sociëteit is overgegaan, die daar nu geregeld vergadert. De societeit is nu ook in het bezit van alles wat van de rederijkerskamer en de schutterij is overgebleven; behalve het genoemde statuut, bewaart hij o.a. een zijden vaandel en een zilveren halsketen met papegaai, waar-schijnlijk alleen van het St.-Joris- of St.Sebastiaansgilde. In de muur der vergaderzaal zijn twee langwerpige stenen ingemetseld; op de een leest men in vergulde letters: "Hoe langher hoe liever.", op de andere: "Met herten minnende". Tot voor korte tijd bewaarde men op de zolder van het gebouw nog een wagentje, een reuzenkop en een rond schild, welke voorwerpen eenmaal dienst deden bij de "ommeganck" of optocht.
19 augustus 1620 vraagt de kerk van Sommelsdijk raad aan de classis Schouwen-Duiveland, over de rederijkersspelen, die weer opkomen 'op 't octroi dat Prins van Oranje de kamers begint te geven zo zij zeggen'. De classis adviseert de heer van Sommelsdijk in te zetten 'die wel wat bij zijn excellentie vermag' [niet in Van Boheemen en Van der Heijden]
documenten
reglementen:
Streekmuseum Middelharnis, Statuyten, ende ordonnantien, waerna hebben te reguleren, die hen begeven in de Camer der Rethorijken hoe langer hoe liever tot Sommelsdijc. Anno Domini 1624.
Zie Van Boheemen en Van der Heijden voor de volledige tekst.
ledenlijsten:
Zie voor enkele oprichters de statuten van 1515.
rekeningen:
inventarissen:
processtukken:
rekwesten:
rentetitels:
correspondentie:
literaire productie:
historische nota's:
andere nota's:
Classis Schouwen-Duiveland, 19 augustus 1620.
verantwoording
broncitaten:
literatuur:
Retoricaal Memoriaal.
naar bibliografie