basisgegevens
gestandaardiseerde naam kamer:
De Vergulden Byekorf / Bloeyende Eglantier / Amsterdamsche Kamer / Academie
spelwijze in bron(nen):
De vergulden Byekorf/Bloeyende Eglantier/Amsterdamsche kamer/Academie [1632]
varianten:
zinspreuk:
Door Yver in liefde bloeyende [1632]
gebruikte code:
AMS5
patroonheilige:
vroegste bronvermelding:
07-07-1632
gedoopt:
geografisch-politieke situering van de kamer
plaats:
Amsterdam
(stad/dorp/vrijheid):
district:
gewest:
Holland
korte geschiedenis
In 1632 door de Amsterdamse burgemeesters als samenvoeging van de oude kamer en de academie ontstaan.'Op de twist, ontstaen tusschen beyde de rethoryckcamers binnen deser stede, hebben d'heeren burgemeesters ende regierders derselver stede, op 't versoeck der regenten van 't weeshuys ende oude mannenhuys alhier, om de voorseyde twist te assopieren ende te neder te leggen, beyde de voornoemde camers aen den anderen gecombineert, sulcx dat se voortaen maer op een plaetse sullen mogen spelen onder 't blasoen van eenen Vergulden Byekorf, omvangen van eenen bloeyende Eglentier, met het opschrift Door Yver in Liefde bloeyende' RM, 146.
1634 als reactie hierop: oprichting van de Musyck-kamer door J.H.Krul (RM 148)
1638 oprichting van de Amsterdamse schouwburg
De titel van de Eglantier lijkt toch niet verdwenen te zijn, itt. wat ook Van Boheemen en Van der Heijden denken. RM 1999, 152. Blazoen academie wordt nog gebruikt in edities van toneelstukken, er is een uitgave vanwege 'in liefden bloeyende' van 'Redenryck-kunst' [zie Visser 1988 I, 80, noot 369] en een uitnodiging om in 1684 een wedstrijd te Bleiswijk bij te wonen. Ze verschijnt er overigens niet, maar dat is op zich geen overtuigend bewijs voor niet-bestaan.
Zie Kesteloo. NB dat in juni 1661 op de Middelburgse jaarmarkt door de 'Amsterdamsche schouwburgh' het beleg en veroveren van de stad Middelburg, het ophangen van Pacheco te Vlissingen in mei 1572 en het aannemen van de vrijheid door die van Vlissingen. (Archief 1954, 76 bron?) werd gespeeld.
NB eveneens dat Joost van den Vondel na 1645 of misschien ook na 1669 lid was van een Zunft (de Naegleinzunft) binnen de Hamburgse Deutschgesinnten Genossenschaft. (Stoll 1973, 12).
De Nederduytsche Academie te Amsterdam wordt in het repertorium KB 78 C 65 als een rederijkerskamer behandelt, evenals de opvolger: Byenkorf met bloeyende Eglentier ‘door Yver in Liefde bloeyende’. Noemt de hoofden van de kamer in 1664.
documenten
reglementen:
Zie RM 1999, 146. Oprichtingsacte Amsterdamse burgemeesters. Bepalingen van verkiezing van hoofden en verdeling inkomsten onder oudemannenhuis en weeshuis.
ledenlijsten:
Kamer had volgens KB C 65 in 1664 als hoofden:
Cornelis Withenoon [?]
Jan Vos
Tobias van Donselaer
Jacob van der Poel
Cornelis de Vries
rekeningen:
inventarissen:
processtukken:
rekwesten:
rentetitels:
correspondentie:
literaire productie:
historische nota's:
andere nota's:
verantwoording
broncitaten:
literatuur:
Retoricaal Memoriaal.
Kesteloo 1954.
KB 78 C 65. Schotel, Woordenboek der rederijkers in de Noordelijke en Zuydelijke provincien. 83 fol. 320 x 100 mm. [In een voormalig loonboekje van een ?garenfabrikant?] Aangekocht 1879, auctie baron Van Heemstra.
naar bibliografie