De Blinnelkant van een Auto
Een Benzinedruppel geeft Uitleg bij een Automotor
Duizenden jaren lang lag ik ergens diep onder de grond te slapen, tot de mens mij door een boorgat naar het daglicht bracht. Toen was ik nog geen blanke benzinedruppel, maar vermengd met petroleum, olie en andere dingen zodat ik hiervan eerst gescheiden en grondig gereinigd moest worden. Toen maakte ik een lange reis en nu bevind ik me, met veel broertjes van me in een grote vergaarbak, om te wachten op het ogenblik, dat de man die mij aangeschaft heeft, mijn kracht zal gebruiken.
Jullie mensen zeggen van mij dat ik latente of gereserveerde energie in mij heb. Het kan wel zijn, maar van geleerde dingen begrijp ik niet veel. De zaak zit zó dat ik veel zin heb mij met de zuurstof van de lucht te verbinden. Ook jullie mensen houden van zuurstof: je kunt het nauwelijks één minuut zonder frisse lucht uithouden. Jammer genoeg kunnen wij, benzinedruppels, ons niet zonder meer met de zuurstof uit de lucht verbinden. Wij moeten eerst sterk verhit worden. Maar dan gaat onze verbinding met ontploffing gepaard en in deze vereniging worden we groot en sterk en overwinnen elke weerstand.
De mens is deze eigenaardigheid van ons gauw op het spoor gekomen en stelt ons, evenals veel andere krachtbronnen, in zijn dienst. Nu, ons is dat om het even: hoofdzaak is dat hij ons de gelegenheid geeft daarbij met de geliefde zuurstof een verbinding aan te gaan. Hoe dat gebeurt horen jullie nu.
Voorspel: de vergasser of carburator. Jullie hebben zeker wel eens een verstuiver gezien die ze gebruiken bij het fixeren van tekeningen of bij het besproeien van planten. Blaas je door de horizontale buis, dan stijgt de vloeistof in de verticale buis en wordt ze in de luchtstroom in heel kleine druppeltjes verstoven.
Hetzelfde gebeurt met ons in de auto, wanneer we de benzinereservoir verlaten. Eerst komen we terecht in een kleine vergaarbak,