niet alleen schrijft, maar met een aantal mensen samen. Vergeet niet, dat er ook heel veel verenigingen zijn die zich inzetten voor bepaalde zaken. Denk maar eens aan jullie sportclubs, of de dierenbescherming, of natuurmonumenten. Zulke verenigingen weten veel beter de weg naar de gemeente, of de provincie, of het rijk als zij willen dat de overheid iets doet. Daarom kan je ook met het bestuur van zo'n vereniging gaan praten of daar een brief aan schrijven, om te zeggen dat je hoopt dat zij dit of dat zullen doen of vragen. Wat ook nogal eens wil helpen, is als je een brief schrijft aan een krant. Want als die krant je brief opneemt, dan wordt je brief misschien door veel mensen gelezen. En dat weten de mensen in de gemeente of de ministeries ook. En misschien reageren zij daarom wel extra snel, zeker als het om kritiek gaat! Want anders stelt misschien een lid van de gemeenteraad vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders, of een Kamerlid aan een minister!
Je ziet ook wel vaak, zegt Nathalie, dat mensen handtekeningen verzamelen voor een bepaalde actie, omdat zij willen dat de regering iets doet, of juist omdat zij daartegen willen protesteren. Dat kunnen wij ook doen. Dat gaat vaak heel gemakkelijk met je computer! Dat is wel gauw gebeurd, zegt Elsemieke, maar dan vraag ik me af of je niet beter kunt gaan demonstreren, in een optocht, of door ergens te gaan staan met grote borden, zodat veel mensen je zien. Misschien lukt het dan wel dat je ook op televisie komt, en heb je extra aandacht en succes.
Allemaal mogelijk, en goed bedacht, zegt Opa Politiek. Wat mij belangrijk lijkt is dat jullie ook kranten lezen, en blaadjes van jullie vereniging, en naar het jeugdjournaal kijken of naar andere uitzendingen op televisie. Op school, of zelfs landelijk, wordt ook wel eens een ‘jeugdparlement’ georganiseerd. Misschien word je wel aangewezen als woordvoerder van één