Kinderboeken
Daan Zonderland schreef ook gedichten speciaal voor kinderen, die werden gebundeld in De blikken fluit (1948). Het is poëzie die nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft als de poëzie voor volwassenen.
Ook in het proza van Daan Zonderland spelen versjes een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld in Knikkertje Lik (1951). Het jongetje Judocus krijgt op een nacht bezoek van een muis, die hem in ruil voor een tube tandpasta een toverknikker geeft. Als Judocus aan de knikker likt, verandert deze van kleur en verschijnt er een raadgeving in de vorm van een rijmpje.
Daan Zonderland noemde Knikkertje Lik z'n lievelingsboek, ‘omdat het hier en daar zingt, zoals elk goed boek, zelfs een kookboek, behoort te doen’.
De kinderboeken van Daan Zonderland hebben geen enkele pedagogische of morele bijbedoeling, ze zijn uitsluitend geschreven om de lezer - kind en volwassene - te amuseren. Daan Zonderland in een interview: ‘Ik hecht ontzettend veel belang aan het kinderboek en de invloed die het uitoefent op het kind - niet een opvoedende, maar een louter gelukbrengende.’
Sprookjesmotieven spelen in z'n werk een belangrijke rol. Heksen, koningen, keizers, prinsen, prinsessen treden er veelvuldig in op; er wordt vaak getoverd. Het meest opvallend zijn echter de ongebreidelde fantasie en de humor waarover Zonderland beschikt; een humor die ongetwijfeld is beïnvloed door Engelse auteurs als Lewis Carroll (Alice in Wonderland) en Hugh Lofting (Doctor Doolittle).
De meeste boeken van Daan Zonderland maken deel uit van een serie, de Jeroen-serie (1946-1960) en de Professor Zegellak-serie (1957-1963). Beide series bestaan uit vier delen. De deeltjes dienen in chronologische volgorde te worden gelezen: personen en situaties die in de eerste deeltjes zijn geïntroduceerd, worden in de volgende als bekend verondersteld. Vaak zit er nauwelijks een afgerond verhaal in de afzonderlijke deeltjes en loopt het ene deeltje vrijwel naadloos over in het andere. In 1968 nam de uitgever het goede initiatief, de vier Jeroen-boeken te bundelen in De reisavonturen van Jeroen; een jaar later gebeurde dit ook met de Zegellak-boeken.
Aan het eerste deeltje van de Jeroen-serie, Jeroen en de zilveren sleutel,