Werk
Het centrale thema in Donovans boeken voor kinderen is de strijd van een eenzame jongen om zichzelf te ontdekken door middel van een confrontatie met iemand die hem sympathiek is. Hij is wanhopig op zoek naar warmte en genegenheid, naar iemand bij wie hij hoort. Bij zijn pogingen om relaties aan te gaan, geeft de hoofdpersoon ook uiting aan zijn (homo)seksuele gevoelens, soms openlijk en tamelijk vulgair beschreven (Remove Protective Coating a Little at a Time), soms naïef maar teder (I'll Get There. It Better Be Worth The Trip), soms heel impliciet (Wild in the World). De seksuele relaties zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect voor de integriteit van de betrokkenen, ook al zijn de personen nóg zo verschillend.
In Wild in the World sterven op de eerste pagina's twaalf leden van het gezin Gridley en blijft John alleen achter op Rattlesnake Mountain in New Hampshire. Hij sluit vriendschap met een wolfachtige hond die hij Son noemt en heeft totaal geen contact met andere mensen. Wel heeft hij enkele heel subtiele seksuele ervaringen met Son. Wanneer tenslotte ook John sterft, blijft Son alleen achter.
In het enige boek van Donovan dat in het Nederlands is vertaald, Mag ik alsjeblieft!, ligt de nadruk op de eenzaamheid van de hoofdpersoon. Na de dood van zijn oma gaat de dertienjarige Davy bij zijn gescheiden en aan de drank verslaafde moeder wonen in een flat in New York. Met veel moeite verwerft hij Altschulers vriendschap, waarbij zijn liefste vriend, de tekkel Fred, als een soort bemiddelaar fungeert. Zo ook bij hun eerste homoseksuele ontmoeting: tijdens het spelen met Fred geven de jongens elkaar een kus. Nadat ze hebben geëxperimenteerd met alcohol vindt Davy's moeder hen slapend op de vloer en maakt een drama waaraan zijn vader te pas moet komen. Terwijl de mannen praten laat moeder Fred uit. Deze wordt overreden, hetgeen Davy een enorm schuldgevoel bezorgt. Ten slotte spreekt Davy zijn vriendschap en respect voor Altschuler uit, waarmee hij de grenzen van hun relatie vaststelt.