Documentatiecentrum
door Herman Kakebeeke
We gebruiken hier de benaming documentatiecentrum voor een centraal geplaatste, geordende verzameling van materialen (boeken, dia's, stempels, knipsels, enz.) in de school, ten dienste van leerlingen en leerkrachten. Het spreekt vanzelf dat zowel de inhoud als de hanteerbaarheid moeten zijn afgestemd op de leerlingen-gebruikers.
In zijn meest eenvoudige vorm is het een verzameling informatieve boeken, vooral ten behoeve van de leerlingen van klas drie en hoger. Maar het kan ook zijn dat in een school een aparte ruimte op professionele wijze is ingericht, dat er een catalogussysteem is om boeken, dia's, geluidsbanden, knipselverzamelingen, platen en modellen voor de gebruikers toegankelijk te maken en in het gunstigste geval zullen ook de verhalende boeken in het systeem zijn opgenomen.
Het documentatiecentrum is ontstaan naar het voorbeeld van het ‘material centre’ in de Angelsaksische landen. In ons land is het opgekomen tegelijk met de wereldoriëntatiegedachte, die in de zestiger jaren ingang begon te vinden. Het is vooral de Jenaplanbeweging die daartoe de aanzet heeft gegeven. Binnen wereldoriëntatie speelt het zich oriënteren op de wereld een belangrijke rol; niet in de zin van het vergaren van schoolse kennis over die wereld maar in de betekenis van het ontdekken door direct of indirect contact, door met die wereld om te gaan, verbanden te ontdekken en zin eraan te geven. ‘Er kan een dialoog ontstaan rond de wezenlijkste bestaansvragen zoals: die wereld, hoe is zij?; hoe kan ik haar leren kennen?; hoe vind ik mijn weg erin? en ik-zelf, hoe ontmoet ik mijzelf in die wereld? en hoe verschijn ik aan mezelf? hoe wil ik zijn in deze wereld? wat kan ik voor de ander zijn?’ (Langermans en Verbeek, 1974).
In onderwijsleersituaties vertaald vindt de oriëntatie plaats door kijken, doen, zoeken en praten. Zoeken heeft uiteraard alleen zin als er in de school ook mogelijkheden voorhanden zijn om antwoorden te vinden op de vragen die de leerlingen zich stellen. Een documentatiecentrum is dan een voor de hand liggende vorm van informatieopslag.