wordt door de sectie jeugdbibliotheekwerk van het nblc veel aandacht gegeven. In 1984 formuleerde zij een drieledige doelstelling: het opwekken van interesse voor het lezen door het aanbrengen van algemene kennis omtrent kinderboeken, aansluitend bij de reeds bestaande leeservaring van de jeugdige lezer; het onder de aandacht brengen van boeken waar kinderen uit zichzelf niet zo gemakkelijk naar grijpen; via een gericht aanbod en begeleiding kinderen tot meer waardering en een beter begrip van een tekst te laten komen.
Verschillende activiteiten die plaatsvinden om deze doelstelling te bereiken zijn ondermeer:
a Praatje tussen de kasten. De meest voorkomende vorm van boekpromotie vindt plaats in gesprekken die de jeugdbibliothecaris voert met kinderen die boeken komen ruilen en daarbij vaak geen keus kunnen maken. De jeugdbibliothecaris dient daarbij de bedoeling achter de soms onduidelijk geformuleerde vraag te onderkennen en inzicht te verwerven in leesniveau en leeservaring van het kind.
b Vertellen en voorlezen. Van oudsher wordt in de jeugdbibliotheek wekelijks een verteluurtje georganiseerd. Wat voorgelezen wordt en hoe de verwerking plaatsvindt, kan van bibliotheek tot bibliotheek verschillen, evenals de creatieve werkvormen die men pleegt te hanteren. Voorlezen kan ook gebruikt worden om kinderen een beter inzicht te geven in genres en verhaalstructuren.
c Leesprogramma. Gedurende enkele maanden staat in de jeugdbibliotheek een collectie boeken met een bepaald thema bijeen. Kinderen worden uitgenodigd drie of vier van die boeken te lezen op creatieve wijze of anderszins iets met het gelezene te doen. Aan het einde van dit project wordt - al of niet vergezeld van feestelijkheden - het ‘leesdiploma’ uitgereikt.
Men kan wat keuze van thema, boeken en activiteiten betreft, aansluiten bij het programma dat de Dienst Boek en Jeugd van het NBLC hiertoe jaarlijks aanbiedt, of zelf naar eigen idee deze activiteit organiseren.
d Leesclub/leeskring. Op vaste tijden komt een groepje kinderen bijeen om boeken te bespreken. Voor iedere bijeenkomst verzorgen een of meerdere personen (het kan ook de jeugdbibliothecaris zijn) een presentatie van een boek. In een onderlinge discussie worden de leeservaringen uitgewisseld. Verschillende werkvormen, elders in deze programma's genoemd, kunnen daarbij toegepast worden.
e Klassebezoek. Dit is een veel gebruikte vorm van boekpromotie. Aan een bezoek van 20 tot 30 kinderen in een jeugdbibliotheek gaan afspraken vooraf over het gewenste programma. Men kan tijdens het bezoek (de bezoeken) interesse voor kinderboeken wekken door verschillende genres te presenteren en te laten herkennen. Men kan daarbij laten ervaren welke informatie aan de kaft van een boek ontleend kan worden. Men kan ook be-