waarin Ricky de easiness van de Pat Boone'se zanglenigheid nagenoeg overtrof. Het andere is een song waardoor Eric Hilliard Nelson (1940-1985), al is het met zijn hakken over de sloot, kan worden bijgezet in de Hall of Fame van de rock 'n' roll: ‘Hello Mary Lou’.
Gene Pitney schreef ‘Hello Mary Lou’ voor zichzelf, hij zong het maar het deed niets. Vervolgens nam Ricky het op en het kwam op de achterkant te staan van ‘Travellin' man’. Dit laatste nummer werd een hit en ‘Hello Mary Lou’ bleef (mei 1961) een beetje achter. In Nederland deed ‘Travellin' man’ niets maar ‘Hello Mary Lou’ stormde in juli 1961 de hitparade binnen, werd nummer 1 en bleef acht maanden lang een hitnotering!
Nederland heeft Ricky's enige werkelijke meesterwerk naar waarde geschat. Het blijft onbegrijpelijk waarom zijn talent in slechts één of twee nummers te horen valt. Eerlijk gezegd maar in één song: dat onvergetelijke, vol overdrive gezongen en slechts honderdvierendertig seconden durende ‘Hello Mary Lou’.
In de loop der tijd werd Ricky langzamerhand tot een One-Hit-Wonder; men vergat zijn verdere oeuvre en zijn andere activiteiten zoals optredens in films, maar op de valreep niet zijn aubade aan Mary Lou.
In oktober 1971 trad Rick in Madison Square Garden op. Hij droeg lang haar en speelde rockvreemde nummers. Het publiek jouwde hem uit. Het wist immers dat Ricky nooit Rick had moeten worden, dat hij voor altijd bij zijn Mary Lou had moeten blijven en dat mensen die paarden en poezen naar haar hadden genoemd niet teleurgesteld wilden worden.
Rick (zonder y) Nelson stortte op aarde neer in het gezelschap van zijn vriendin Helen Blair, ze heette niet eens Mary Lou. Ricky's leven was geen Rock n' Roll Odyssey.