Nog later.
Hoe meer je in Helman leest, hoe mooier het wordt. Blijkbaar is deze bundel verhalen ‘samengesnoerd’ door een diepere beteekenis; vandaar ook de titel. De laatste afdeeling die Weest bereid! heet, geeft je een staal van Helman's cosmische denkkrachten, die werkelijk niet mis zijn. - Ebenhezer ziet de nieuwe mensch is een klein beetje aardig, omdat het weer over de negers van Suriname gaat; De gratie der verlossing zou heel aardig hebben kunnen zijn, als het 2 blzn. geduurd had inpl. van 7 of 8. Maar de twee laatste zijn Enorm, zou Rudie zeggen. Die moet je toch direct bestudeeren om te begrijpen wat er in dezen tijd omgaat, - dieper-in dan altijd. In dezen tijd, en ook: in den mensch van alle tijden (slotverhaal). Leest en leert!
In de 2e afd., Vrouwen, staat één verhaal dat ik werkelijk wel goed vind, althans nog het beste van den heelen bundel: De begijnen van Woldry. Niet dat anderen het niet al eens beter gedaan hebben, maar gegeven de goede stijl... Eurydike is symbolistisch: Schwob-Gide-Tagore, ontzettend fraai en poëtisch, en natuurlijk weer héél diep. De man die haar bezocht is een stout stukje, waarin een synthese bereikt werd tusschen D.H. Lawrence en Marie Metz-Koning; vooral lezen, hoor! En tot
slot kan je in Wereldkind, behalve de typisch-Hollandsche d.i. wijsheid geworden, geilheid, de edelste uitbeelding vinden van de Hoer die een Troosteres is van de arme gekwelde menschheid.
Dit alles heet ‘het euvel Gods’, heb ik achteraf bedacht, omdat het een partijtje minder gewenschte dingen vormt, die toch ook van God komen, en die Helman God dus verwijt. Althans... Ieder wit blad vóór een nieuwe afdeeling is van een spreuk uit den bijbel voorzien, waaruit met het woord van den Heer zelf bewezen wordt, dat ook het kwade uit hem komt. - Ik denk dat deze spreuken in Helman's levensgang de kentering moeten aangeven die plaats greep toen hij van het katholicisme tot het communisme overging. Heere, Heere, ik wist niet dat deze bundel alles bijeengenomen nog van zoo'n kapitaal belang was. Nà Het Euvel Gods ontbloeide de reuzenkool Waarom niet? - en lang niet bij toeval, voorwaar! dat zie je nu.
Voor één ding is het lezen van al deze glanzende snert mij goed bekomen: het geeft mij appetijt, zelfs voor het vertalen van Malraux; want zelfs het moeizame verdietschen van de overpeinzingen van Gisors geeft méér ‘heul’ en minder ‘euvel’, dan het vlotte doorslikken van... zie boven. - Lees jij het nu heusch ook?
Ik stuur je dezen brief nu toch maar weg, ook al omdat ik er een nieuw vragenlijstje bij doe. Hierna zal je geen last meer van me hebben tot jij onze correspondentie weer totaal bijgewerkt hebt - de 2 vragenlijstjes inbegrepen. - En feliciteer Zijlstra voor me!
Ik wou dat Forum er al was.
Hartelijk gegroet door je
E.
En morgen heb ik mij voorgenomen om dat stuk over onze letteren te schrijven voor Herr Klaus Mann!