Ik maakte al eenige weken geleden mijn boek af, dat nu definitief zal heeten: Van Oude en Nieuwe Christenen. Het verschijnt bij Nijgh in het voorjaar. Er is nog heel wat aan om te werken, maar het is toch af, dat is de hoofdzaak. Ook hier weer een ‘open einde’; zal ik ooit een boek schrijven met een ‘batig slot’? Ik denk wel van niet. Een oordeel heb ik zelf niet meer; zoodra de drukproeven komen, begint er waarschijnlijk wel weer een spoor van ‘objectiviteit’ te schemeren. Ik ben zeer nieuwsgierig naar jullie opinie. Intusschen komt er heel in het vage een vorm van den roman in me op, waarover ik je al eens meer sprak, waarin een musicus en een moordenaar hoofdpersonen zijn, benevens een grijsaard.
Van Jan Greshoff komen gunstige berichten. Henny Marsman en ‘Konrad Merz’ zitten nu ook in Brussel. Henny heeft De Rijke Man van V. Schendel gekraakt, in De Groene; het idiootste wat hij doen kon, maar precies ook wat van hem (in deze materie) te verwachten was. Vervang, als je mijn stuk over het boek leest, gerust den naam Blijstra door dien van Marsman! Al is Henny natuurlijk veel aardiger wat zijn toon betreft, en altijd veel minder bot dan Blijstra, toch is de verhouding tot de ‘tragedie’ letterlijk dezelfde bij beiden.
Mussert heeft tallooze bokken geschoten sedert de devaluatie, die hier opleving schijnt te brengen en, ergo, verlies aan macht voor de N.S.B. Toch zal er nog heel wat stank moeten opstijgen, alvorens deze heer tot het verleden behoort. Het Comité van Waakzaamheid heeft succes; de brochures, die deze maand zijn begonnen te verschijnen, worden goed verkocht.
De critiek op Meneer Visser is vrijwel vernietigend; weer een voorbeeld van het peil, waarop men hier critiek schrijft. Er is van alles tegen het boek in te brengen, maar de kletspraat van Buning, die eenvoudig wraak neemt als ‘obscurantist’ en Visser ‘niet in één adem durft noemen met van Schendel’, omdat deze heilige door zooveel stank besmet zou worden, is representatief voor het analphabetisme der overige Uylderts. Een vies boek, een gemeen boek, een ziekelijk boek: zulke argumenten zijn de