gantie, precies zooals allerlei anderen bulkend arrogant zijn onder hun bescheiden phraseologie. Maar in Een Zonde word je m.i. tè koppig, tè opruimend, tè apodictisch en aprioristisch ‘zonder hoogte’. Het betoog wordt monotoon, ondanks voortreffelijke passages. Over het laatste hfdst. schrijf ik nader; dat lees ik morgen.
Ik at en sprak met Klaus Mann. Niet ongeschikt, inderdaad, een beetje ‘vlotte jonkman’ - althans in Parijs en Fransch sprekend. Hij heeft zijn manier van optreden blijkbaar geleerd in het milieu Cocteau; bewondert zeer La Machine Infernale. Het was toch wel gezellig, we hebben ook over Holland en Amsterdam, over jou en Defresne gepraat. Ik heb hem de Politicus warm aanbevolen; van elders (een heer Cordan?) had hij gehoord dat Waarom niet gewoon geniaal was: een van de 2 of 3(?) boeken van Europa. Ça n'est pa-a-as sérieux!
Ik heb nu lust gekregen om Kind dieser Zeit te lezen, dat jij o.a. gunstig besprak. Ik wil een boek voor je zien te krijgen (misschien is het niet uitverkocht) van Papini, Un Uomo Finito in Fransche vertaling. Mutatis mutandis zijn Politicus; zijn afrekening met alle ‘dingen des Geestes’, après en être revenu. Absoluut anders, maar toch kan het je interesseeren. Het heeft met je gemeen dat het ook geestelijke mémoires zijn, veel meer dan mémoires in den gewonen zin.
Krijg ik niet nog antwoord op allerlei vragen? Ik wacht even met verzenden - er komt nog 2 × post.
- Maar die bracht niets van je - wel een zeer mooi stukje over de Plasschaert-klucht, door Fredje Batten gestuurd, uit onze eigen krant. Kan je ons niet een gratis abonnement bezorgen? er staat altijd zooveel moois in. Laatste paradox van Plasschaert (tevens literaire geloofsbelijdenis, en niet literair alleen): ‘Het Potsierlijke is het Sierlijke’.
Hart. groeten van je
E.
Hein schrijft me dat hij erg blij is met het opnemen van zijn novelle in Forum; maar hij zou zoo graag zien dat het in Juni geplaatst werd en durft daar niet om vragen - tenzij dan langs