Driemogendhedenpact in Berlijn gesloten
BERLIJN, 27 september - Japan, Duitsland en Italië hebben vandaag een Driemogendhedenpact gesloten waarin is vastgelegd dat de drie landen elkaar te hulp zullen komen wanneer een van hen door een nu nog neutrale mogendheid wordt aangevallen.
Het pact is een vervolg op het Japans-Duitse Anti-Kominternpact van 1936 tegen de verspreiding van het communisme. Dit pact voorziet onder bepaalde omstandigheden in een gezamenlijke verdediging tegen Rusland, maar is op losse schroeven komen te staan door het Duits-Russische verdrag van vorig jaar.
De teleurstelling van Japan over dit akkoord was zo groot dat het aanvankelijk de onderhandelingen staakte. Maar door tussenkomst van de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Matsoeoka, is het nu toch tot een verdrag gekomen. Verwacht wordt dat binnenkort ook landen als Hongarije, Roemenië en Tsjechoslowakije zich bij het nieuwe pact zullen aansluiten.
Het verdrag is volgens waarnemers vooral bedoeld om de neutrale Verenigde Staten af te houden van een oorlog met de drie mogendheden.
Matsoeoka is van plan ook een neutraliteitsverdrag met Rusland te tekenen om een oorlog in Mantsjoerije te voorkomen. Dat zou betekenen dat Japan zich volledig op het zuiden kan richten, waar de Nederlandse, Franse en Britse koloniën als het ware voor het grijpen liggen.
Hitler begroet de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Matsoeoka.