Battle of Britain barst los
Links: kinderen zoeken bescherming. Rechts: Na een luchtaanval op Londen worden slachtoffers geborgen.
LONDEN, 16 augustus - De Duitse luchtmacht heeft gisteren meer dan duizend bommenwerpers en jachtvliegtuigen ingezet voor verhevigde aanvallen op Engeland, aldus de Britse luchtmachtvoorlichtingsdienst.
Het gevechtscommando brak weer een record: 144 vijandelijke toestellen werden vernietigd, het grootste aantal op één dag sinds het uitbreken van de oorlog.
Van de vroege ochtend tot de avond streden Spitfires, Hurricanes, en luchtdoelgeschut en andere grondverdedigingswapens gisteren om de massale aan vallen over een front van 500 mijl, van Plymouth tot de Tyne, te keren. Gisteravond laat kwam de bevestiging dat 130 nazi-aanvallers door Britse jachtvliegers waren vernietigd, elf door luchtdoelgeschut, twee door de infanterie, en één door een Lewiskanon bij een zoeklichtpost.
Het aantal van gisteren is een record voor de kanonniers die het totaal aantal neergeschoten vijandelijke toestellen sinds zondag op 33 hebben gebracht.
Hoewel de RAF-jagers gedurende de dag voor lange perioden in de lucht waren, blijkt uit de berichten dat er tot dusver slechts 27 jachtvliegtuigen verloren gingen.
Op 13 augustus begonnen massale Duitse aanvallen op de Britse kuststreken.
Honderden vliegtuigen waren betrokken bij een serie luchtgevechten boven de Kanaalkust, het grootste daarvan boven Portsmouth. De Duitsers hadden het duidelijk gemunt op het Engelse marinegebied, maar de Britse jagers wisten hen daarbuiten te houden.
De Duitsers pasten hun gebruikelijke tactiek toe om met de zon in de rug aan te vallen. De Junkers, door jagers beschermd, kwamen in golven aan. Het vakmanschap waarmee vele toestellen werden gehanteerd, duidt er op dat de Duitsers nu meer ervaren piloten inzetten dan tijdens sommige eerdere aanvallen.
Niettemin verloopt de slag om Engeland ongunstig voor Goerings Luftwaffe. Ook na nachtelijke bombardementen op Londen blijft de Britse weerstand ongebroken. De RAF blijkt zelfs in staat op 25 augustus Berlijn aan te vallen. De Slag om Engeland is voorlopig voor Duitsland verloren.