Duitse inval in Lage Landen
DEN HAAG, 10 mei - Om tien over drie vanochtend zijn Duitse troepen bij Nieuweschans en Waubach de Nederlandse oostgrens overgetrokken. Ze vormden de voorhoede van een aanval die over de totale lengte van de grens is ingezet.
Om vijf minuten voor vier (bij het aanbreken van het daglicht) hebben Duitse vliegtuigen vliegvelden in het westen gebombardeerd.
Luchtlandingstroepen zijn neergelaten op onder andere de vliegvelden Valkenburg, Ypenburg en Ockenburg bij Den Haag, in het gebied van de Waalhaven in Rotterdam en bij de Moerdijkbruggen.
Met deze tactiek hebben de Duitsers de Vesting Holland in het hart aangevallen. In Den Haag is hun aanval - bedoeld om de regering en de koninklijke familie gevangen te nemen - mislukt. In Rotterdam hebben ze - ondanks fel verzet van de mariniers - de Maasbruggen in handen gekregen, evenals de bruggen bij Dordrecht en over de Moerdijk.
11 mei - Nadat ze bij Mill door de linies van de Peel-Raamstelling waren gebroken, winnen Duitse troepen snel terrein in Noord-Brabant. De daar gelegerde Peeldivisie valt in chaos uiteen.
Bij de Grebbe-linie veroveren soldaten van de SS-Standarte ‘Adolf Hitler’ de voorpostenstrook.
Wegen in Nederland waren geblokkeerd tegen de Duitse aanval. De Duitse eenheden werden hierdoor niet lang opgehouden.
Achtergebleven uitrustingstukken na de onvoorwaardelijke capitulatie van het Belgisch leger op 28 mei.
In de Rotterdamse haven wordt het 30 000 ton metende schip Statendam in brand geschoten.
12 mei - Het prinselijk paar is vanavond van IJmuiden met de Britse jager Codrington naar Engeland vertrokken. Met hen reisden de prinsesjes Beatrix en Irene.
Na zeer felle gevechten is de Duitse opmars bij de Grebbeberg tot staan gebracht. In Brabant bereikt de Duitse 9de Panzer Division 's avonds de Moerdijkbruggen.
13 mei - Vanuit Hoek van Holland is koningin Wilhelmina aan boord gegaan van de Britse jager Hereward. Aan het eind van de middag komt ze aan in Harwich. In Den Haag besluiten de ministers ook naar Engeland te vertrekken. Ze dragen het regeringsgezag over aan opperbevelhebber Winkelman en de secretarissen-generaal van hun departementen.
Bij Kornwerderzand, aan de kop van de Afsluitdijk, wordt de opmars van de Duitse troepen tot staan gebracht.
De Duitsers breken door de Grebbe-linie waarna de resten van het Nederlandse leger zich terugtrekken achter de Hollandse Waterlinie.
14 mei - Om half twee 's middags bombarderen Duitse Heinkels het centrum van Rotterdam. Het tien minuten durende bombardement zet het hart van de stad in brand. Tot uit de Zaanstreek trekken brandweerploegen naar de Maasstad om te helpen blussen. Uiteindelijk worden circa 24 000 huizen door het vuur verwoest, 2500 winkels en 1200 fabrieken en fabriekjes. Vermoedelijk 900 burgers komen door het bombardement om het Ieven.
Na een Duits dreigement dat ook Utrecht gebombardeerd zou worden, heeft opperbevelhebber Winkelman de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten bevolen.
Na de capitulatie wordt alleen nog doorgevochten in Zeeland, waar onder andere Franse troepen strijd leveren. Het hart van Middelburg wordt zwaar beschadigd door een bombardement met brisantgranaten. Op 19 mei wordt de strijd in Zeeland gestaakt.
Bij de slag om Nederland komen in totaal ongeveer 2200 militairen om het leven en een bijna even groot aantal burgers.
BRUSSEL, 28 mei - Om 4 uur vanochtend is de wapenstilstand in België ingegaan, nadat het Belgische leger onvoorwaardelijk capituleerde voor de Duitse overmacht. De beslissing daartoe werd genomen door koning Leopold III, die meende dat verdere weerstand enkel nutteloos bloedvergieten zou veroorzaken.
De capitulatie wordt Leopold zeer kwalijk genomen door de Belgische regering, waarmee de koning al op 26 mei in conflict was gekomen, toen hij weigerde het kabinet op de vlucht te volgen.
In de vroege ochtend van 10 mei trokken Duitse troepen de Belgische oostgrens over en schonden hiermee de ook door Duitsland bevestigde neutraliteit van België. Hoewel de inval sinds lang verwacht werd, konden de Duitsers snel oprukken. Reeds op 11 mei werd de vesting Eben-Emdel (bij Luik) uitgeschakeld. Het Belgische leger was geen partij voor de zeer goed uitgeruste en uitstekend op haar taak voorbereide Duitse invasiemacht. Toch duurde het Belgische militaire verzet 18 dagen, (men spreekt dan ook wel van de achttiendaagse veldtocht).
Bij de inval stelde koning Leopold III zich onmiddellijk aan het hoofd van de troepen, terwijl België de hulp inriep van de garanten van zijn neutraliteit, Frankrijk en Groot-Brittannië. Vandaag heeft hij echter afgezien van verder verzet.
Het centrum van Rotterdam is grotendeels verwoest na het bombardement door de Duitse Heinkels.