Frankrijk binnengevallen
PARIJS, 15 mei - Duitse pantserdivisies onder von Kleist en Guderian zijn Noord-Frankrijk binnengetrokken en dreigen Franse en Britse legereenheden in het noordwesten van het land en in België af te snijden. De binnenvallende troepenmacht schijnt nergens op hevige weerstand te stuiten.
Inmiddels is de regeringscrisis, waarover sinds 10 mei in Parijs geruchten de ronde deden, tot een uitbarsting gekomen. Eerste minister Paul Reynaud heeft de opperbevelhebber van de Franse strijdkrachten, generaal Maurice Gamelin, ontslagen en vervangen door generaal Weygand. Als reactie hierop is minister Edouard Daladier van Oorlog afgetreden. Hij is vervangen door de hoogbejaarde maarschalk Henri Philippe Pétain, die tevens vice-premier is geworden.
Binnen de nieuwe regering lijkt overigens onmiddellijk een scherpe discussie te zijn ontstaan over de voortzetting van de oorlog. De nieuwe opperbevelhebber zou een voorstander zijn van het verbreken van de coalitie met Groot-Brittannië en het aangaan van vredesbesprekingen met Duitsland. Reynaud houdt vast aan het voortzetten van de strijd, desnoods, als dit in Europa niet meer mogelijk zou zijn,
Franse cavalerist geeft zich over.
vanuit de Franse koloniën in Noord-Afrika.
Inmiddels worden de geruchten sterker dat de Franse regering toebereidselen treft om de regeringszetel van Parijs over te brengen naar Bordeaux teneinde buiten het bereik van de oprukkende Duitse troepen te blijven.