Denen en Noren aangevallen
Links: Duitsers vechtend in de sneeuw bij Narvik. Rechts: Duitse marine-luchtafweer in de Noorse wateren.
KOPENHAGEN/OSLO, 9 april - Duitse troepen hebben vanochtend vroeg over land en vanaf zee een inval gedaan in Denemarken en dat land tijdens hun bliksemactie bezet. De Deense strijdkrachten kregen van koning Christiaan opdracht zich niet te verzetten. Duitse troepen hebben ook Noorwegen aangevallen.
Het opperbevel van de Duitse Wehrmacht maakte vanochtend bekend dat Duitse eenheden bij Flensburg de Deense grens zijn overgetrokken en dat tegelijkertijd bij Kopenhagen, Nyborg, Korsör en Gjedser troepen aan land zijn gezet. Kopenhagen is bij het aanbreken van de dag bezet.
In een memorandum aan de Deense regering is gesteld dat ‘in deze beslissende fase van de strijd die Engeland en Frankrijk Duitsland hebben opgedrongen, de Duitse regering niet kan toestaan dat Scandinavië door de westelijke mogendheden tot gevechtsterrein tegen Duitsland wordt gemaakt’. Daarom, aldus het memorandum, neemt de regering in Berlijn ‘voor de duur van de oorlog de bescherming van het koninkrijk Denemarken op zich’. In een proclamatie aan het Deense volk liet koning Christiaan vanochtend weten dat zijn regering tegen de Duitse bezetting heeft geprotesteerd en dat het leger opdracht heeft gekregen zich niet te verzetten.
Ook Noorwegen is vannacht door de Duitsers aangevallen. De Duitse ambassadeur in Oslo had vannacht een onderhoud met de Noorse minister Koht en stelde daarbij dat als de Duitsers Noorwegen niet bezetten, de Geallieerden dit zouden doen. De Noren werden uitgenodigd zich niet tegen de bezetting te verzetten - een uitnodiging die Koht na overleg met zijn regering afwees. Op diverse plaatsen waar de Duitsers landden, is het tot felle strijd gekomen. Hoewel de Duitsers in de loop van de dag alle belangrijke Noorse havens veroverden - Christiansund, Trondheim, Narvik, Stavanger, Bergen en Egersund - is het vooral in de fjord van Oslo en bij Narvik tot Noors verzet gekomen. De Noorse regering heeft zich met het parlement teruggetrokken naar Hamar. Zuid-Noorwegen is na massale Duitse luchtlandingen bezet.
Aan de Duitse inval in Noorwegen is een incident bij Narvik voorafgegaan. Britse en Franse schepen legden gisteren mijnen voor de Noorse haven Narvik, om te voorkomen dat Zweeds ijzererts via Narvik naar Duitsland wordt verscheept. Minister Koht, die zei dat de kwestie van het voor Duitsland bestemde Zweedse erts werd ‘overdreven’, had gisteren scherp bij de Geallieerden tegen hun actie geprotesteerd. De mijnen zijn binnen de Noorse territoriale wateren gelegd en schenden de Noorse neutraliteit, aldus Koht.
De aanvallen van Hitler-Duitsland op Denemarken en Noorwegen geschieden onder de codenaam ‘Weserübung’. Ze zijn bedoeld om Duitsland van gebieden die rijk zijn aan grondstoffen te verzekeren, en te verhinderen dat de Geallieerden een militair en economisch bruggehoofd bouwen. Geallieerden aangevuld met Poolse troepen stonden namelijk op het punt naar Noorwegen te gaan. Ze bevonden zich al op de transportschepen, die hen naar Noorse strategische punten moesten brengen. De regering in Oslo had na lang aarzelen intussen haar goedkeuring aan de preventieve actie gehecht, maar de uitvoering hiervan was vertraagd. De Duitse aanval heeft nu echter de geallieerde plannen in de war gegooid. In één klap heeft Hitler hiermee het militaire initiatief weer naar zich toe getrokken en de Weserubung betekent een zware tegenslag voor de Geallieerden en voor de Britse regeringsleider Chamberlain.
Luchtafweergeschut van het Duitse leger in Noorwegen.