Hitler en Stalin sluiten pact
MOSKOU, 23 augustus - In het Kremlin in Moskou is vandaag, in aanwezigheid van partijleider Stalin, een niet-aanvalsverdrag getekend tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. Het verdrag werd tijdens een korte plechtigheid getekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Joachim von Ribbentrop en Vjatsjeslav Molotov.
Het niet-aanvalsverdrag bevat naast een formeel en officieel gedeelte geheime protocollen, waarin de twee landen Oost-Europa onder elkaar verdelen. In deze geheime protocollen wordt bepaald dat als zich met betrekking tot Finland, Estland, Letland en Litouwen veranderingen voordoen, de Duitse en de Russische invloedssfeer begrensd worden door de noordelijke grens van Litouwen. Aldus zijn Finland, Estland en Letland tot landen in de Russische invloedssfeer verklaard. In Polen loopt de grens tussen de invloedssferen dwars door het land: het westen van Polen valt Duitsland toe, het oosten de Sovjet-Unie. De scheidslijn wordt gevormd door de rivieren Narew, Wisla en San.
De geheime bepalingen hebben ten
Molotov tekent het pact. Von Ribbentrop en Stalin (rechts) kijken toe.
slotte betrekking op Bessarabië: dat wordt de Sovjet-Unie toegezegd.
Het Ribbentrop-Molotovpact, het meest cynische verdrag van deze eeuw, geeft de Sovjet-Unie tijdwinst voordat de onvermijdelijke oorlog tegen Duitsland begint. Tijdens het tweede Vijfjarenplan (1933-1937) heeft Moskou zijn defensie al rigoureus aangepakt. De defensie-industrie toonde groeicijfers die die in de industrie als geheel verre overtroffen: de militaire industrie groeide zelfs 25 keer zo snel als de industrie als geheel. Het defensiebudget steeg van l,4 miljard roebel in 1933 tot 23,2 miljard roebel in 1938 en moet in 1940 nog eens worden verdubbeld. Achter de Oeral zijn belangrijke wapenfabrieken gevestigd en in Europees Rusland is met het oog op de naderende oorlog de defensie-industrie zoveel mogelijk verspreid. Een nieuwe wet heeft de dienstplicht ingesteld en de leeftijd voor reservisten van 40 op 50 jaar gebracht.
Desondanks is de Sovjet-Unie op dit ogenblik niet in staat aan een oorlog deel te nemen, reden voor Stalin om met Hitler in zee te gaan. De omvangrijke zuiveringen in het officierskorps hebben de autoriteit van het opperbevel verzwakt en het Rode Leger van vele duizenden capabele officieren beroofd. De zuiveringen hebben ook de industriële groeicijfers en de modernisering van de militaire industrie geschaad.