Tsjechoslowakije Duits
BERLIJN, 15 maart - Duitse troepen zijn vandaag het resterende deel van Tsjechoslowakije binnengetrokken. Op aanwijzing van president Emil Hácha heeft de bevolking geen weerstand tegen de Duitsers geboden. Morgen wordt de Duitse Führer zelf in Praag verwacht om het Tsjechische deel van het land als de protectoraten Bohemen en Moravië aan het Duitse Rijk toe te voegen.
Dit is de verrassende uitkomst na de interne moeilijkheden van Tsjechoslowakije de afgelopen weken. President Emil Hácha had op 6 maart de autonome regering van Karpato-Oekraïne, waar de met Hongarije sympathiserende Ruthenen wonen, afgezet. Enkele dagen later had het staatshoofd de Slowaakse premier Josef Tiso willen arresteren wegens diens separatistische activiteiten. Tiso wist evenwel te ontkomen naar Duitsland waar hij overleg met Hitler voerde. Hitler zegde militaire steun toe maar op voorwaarde dat Slowakije een onafhankelijke staat zou zijn.
Door deze woorden gesterkt ging Tiso terug naar Bratislava en liet er Slowakije onafhankelijk verklaren. Daarop
Emil Hachá en generaal Syrovy.
reisde de Tsejchoslowaakse president Hácha ten einde raad zelf naar Berlijn om er over het lot van zijn land te onderhandelen. Door Göring en Hitler werd Hácha onder zware druk gezet - de Duitsers dreigden onder meer Praag te bombarderen. Hácha stortte tijdens het nachtelijk beraad fysiek in, en ging ten slotte akkoord met het Duitse voorstel om de ‘oude Duitse Rijkslanden Bohemen en Moravië’ als protectoraten onder Duits toezicht te brengen.
Slowakije wordt een autonome staat onder duidelijke voogdij van Duitsland. De Ruthenen in het uiterste oosten van Tsjechoslowakije zullen door Hongarije worden ingelijfd. Hiermee is een einde gekomen aan de staat Tsjechoslowakije, nadat het land vorig jaar september in München eigenlijk al was prijsgegeven. In oktober 1938 werd president Beneš door Emil Hácha opgevolgd en de rechtse voorzitter van de Landbouwpartij, Beran, werd premier. Beran had al jaren een toenaderingspolitiek met Duitsland willen voeren. Ook in Slowakije zette politiek rechts zich krachtig door. Op 15 december 1938 won daar één rechtse partij 97,5% van de kiezers. Twee dagen later al beval Hitler zijn leger om zich op de bezetting van het ‘Tsjechoslowakije-na-München’ voor te bereiden. Er was geen verzet te verwachten. De nog in het land levende Duitsers werden opgehitst; ze verzonnen ‘Sudetenduits-achtige’ klachten en vroegen Hitler een paar maanden later om ‘hulp’. De inval verliep zonder bloedvergieten.
Als eerste Reichsprotektor is benoemd Konstantin von Neurath, tot februari 1938 minister van Buitenlandse Zaken en een diplomaat uit de oude school. Het Protektorat behoudt weliswaar zijn eigen president, premier en regering, maar dit is slechts een formaliteit: in werkelijkheid is het Hitler die hun de wet voorschrijft.