Sudetenland wordt nieuwe Gau
Links: Duitse militairen in Policka, Sudetenland. Rechts: Duitse troepen passeren de grens van Tsjechoslowakije.
BERLIJN/PRAAG, 30 oktober - Het Sudetenland wordt een nieuwe ‘Gau’ van Duitsland. Tot ‘Gauleiter’ is benoemd Konrad Henlein - de man die de nationaal-socialistische partij in Sudetenland heeft geleid en de acties tegen de toenmalige Tsjechoslowaakse autoriteiten heeft gevoerd.
Dit besluit heeft de Duitse regering vandaag bekendgemaakt. Hiermee is de inlijving van Sudetenland ook formeel een feit. Op 1 oktober waren Duitse troepen overeenkomstig het verdrag van München het gebied al binnengemarcheerd en was de afkalving van Tsjechoslowakije begonnen. De Slowaken hadden ook autonomie gevraagd en van de regering in Praag gekregen. Verder hadden Polen en Hongarije op instigatie van Hitler territorial eisen aan Tsjechoslowakije gesteld en zagen deze nu ingewilligd.
Al op 5 september was de Tsjechoslowaakse president Beneš teleurgesteld en verbitterd afgetreden.
De nieuwe grens van het ‘overgebleven’ Tsjechoslowakije zal door een internationale commissie van vijf mogendheden worden gegarandeerd. Deze grens komt geheel tegemoet aan de wensen van Hitler. Tsjechoslowakije wordt gereduceerd tot 70% van zijn oorspronkelijke grondgebied en 67% van zijn oorspronkelijke bevolking.
In de afgestane grensgebieden leven meer dan een miljoen Tsjechen en Slowaken. Daarentegen blijft nog een half miljoen Duitsers, Polen en Hongaren in het ‘nieuwe’ Tsjechoslowakije wonen. Verlies van grondgebied is zodoende geenszins gecompenseerd door etnische homogeniteit.
De grens tussen Bohemen en Slowakije, de ‘taille’ van de staat, is nog maar 45 km lang. Het land is weerloos tegen iedere wille keurige aanvaller. Ook economisch is de situatie desastreus: meer dan 40% van de Tsjechoslowaakse industrie bevindt zich in de afgestane gebieden. Tsjechoslowakije moet het nu bijvoorbeeld doen zonder 67% van
Tsjechische militairen aan de grens.
zijn metaalindustrie, 50% van zijn kolenmijnen en 60% van zijn hopvelden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de handel, het bankwezen en de werkgelegenheid. De werkloosheid groeit en meer dan 40 000 Tsjechische arbeiders moeten werk in Duitsland zoeken. Het land wordt in zijn economie, landbouw en defensie een kwetsbaar torso.