Appeasement
Toen Chamberlain enkele dagen later in het Rijnhotel Dreesen in Bad Godesberg Adolf Hitler opnieuw ontmoette om over diens voorstel te spreken, eiste Hitler meer: hij formuleerde een ultimatum waarbij de Tsjechen per! oktober het gebied moeten hebben ontruimd. Hierop reageerden Frankrijk en Groot-Brittannië met mobilisatie. Ook Italië mobiliseerde maar Benito Mussolini deed tevens nog een laatste voorstel tot topoverleg. Dit voorstel werd gehonoreerd en zo is men vandaag in München bijeengekomen en heeft daar de eisen van Hitler ingewilligd.
Overal in Europa is met grote opluchting gereageerd op deze appeasement; een oorlog lijkt te zijn vermeden. Voor Tsjechoslowakije betekent het echter nagenoeg het einde: het land is zijn verdedigingslinie kwijt en ligt bijna onbeschermd
Links: Neville Chamberlain: ‘I bring you peace with honour’. Rechts: deelnemers aan de vredesconferentie van München. Vlnr: Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini en graaf Ciano.
open voor de Duitse troepen. De Tsjechoslowaakse buitenlandse politiek van de afgelopen twintig jaar is zodoende ineengestort. Ze was geheel op het democratische Westen gericht en baseerde zich hoofdzakelijk op het verdrag met Frankrijk, gesloten in 1924 en bedoeld om Tsjechoslowakije in geval van oorlog te verdedigen. Daarnaast bestaat tussen Frankrijk en de Sovjet-Unie vanf 1932 een niet-aanvalsverdrag dat in 1935 uitgebreid werd met een bijstandspact in geval van een Duitse aanval. Frankrijk en de Sovjet-Unie kwamen bovendien overeen dat de Sovjet-Unie Tsjechoslowakije in geval van oorlog te hulp zou komen onder de voorwaarde dat Frankrijk dit als eerste zou doen. Met deze twee verdragen waande Tsjechoslowakije zijn veiligheid gewaarborgd. Dit was des te noodzakelijker omdat Tsjechoslowakije de enige democratische staat in Midden-Europa is, bedreigd door expansief nazi-Duitsland en verder slechts omringd door min of meer vijandig gezinde buren.