Bulgarije mag weer bewapenen
SALONIKI, 31 juli - In Saloniki hebben de Griekse premier Metaxas, namens de landen van de Balkanentente, en de Bulgaarse premier Kjosseivanov een verdrag ondertekend, waarin Bulgarije toestemming krijgt zich opnieuw te bewapenen.
In het verdrag worden de clausules van het vredesverdrag van Neuilly, waarin de bewapening van Bulgarije werd beperkt, opgeheven. In ruil daarvoor belooft Bulgarije zich bij het regelen van internationale kwesties te onthouden van geweld.
Het verdrag van Saloniki is een poging van de Balkanlanden de onderlinge relaties te regelen in een steeds dreigender wordende internationale situatie.
Bulgarije is, met name wegens de gebiedsaanspraken die het nooit heeft opgegeven, sinds de oorlog buiten de twee bondgenootschappen op de Balkan gebleven: de Balkan-entente omvat Roemenië, Joegoslavië, Griekenland en Turkije en de Kleine Entente omvat Roemenië, Joegoslavië en Tsjechoslowakije.
Het akkoord van Joegoslavië en Bulgarije van januari 1937 leek het Bulgaarse isolement te doorbreken, maar heeft dat niet gedaan. Dit akkoord werd zonder medeweten van de andere Entente-leden gesloten; het was een schending van de overeenkomst van de Kleine Entente en het heeft Joegoslavië onmogelijk gemaakt bij zijn buren: de ‘eeuwige vriendschap’ tussen Joegoslavië en Bulgarije was immers niet in overeenstemming te brengen met de Joegoslavische verplichting, Balkanpartners te hulp te komen bij een eventuele Bulgaarse agressie.