Duitse druk op Oostenrijk
BERLIJN, 16 februari - De Oostenrijkse kanselier Schuschnigg heeft vandaag Arthur Seyss-Inquart benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Seyss-Inquart is geen lid van de Oostenrijkse nazi-beweging, maar sympathiseert wel met de groot-Duitse gedachte. Schuschnigg hoopt met deze benoeming Hitler tevreden te hebben gesteld en tevens een figuur te hebben gevonden die tussen Oostenrijk en de Duitse Führer kan bemiddelen.
De benoeming neemt voor enige tijd de druk van de ketel nadat de Oostenrijkse kanselier vier dagen geleden een dramatisch overleg met Hitler heeft gevoerd.
Bij deze samenkomst in Hitlers tweede ambtswoning, op de Obersalzberg in Berchtesgaden, had de Duitse leider van Schuschnigg geëist dat deze een voor Duitsland veel vriendelijker politiek zou voeren. Hitler verwees hierbij naar het verdrag van 1936 waarin beide landen verklaren met elkaar rekening te houden in het buitenlandse beleid.
Hitler eiste nu dat alle in Oostenrijk gearresteerde nationaal-socialisten onmiddellijk zouden worden vrijgelaten. Bovendien zou de Oostenrijkse nazi-beweging - die aansluiting bij Duitsland voorstaat - politieke verantwoordelijkheid dienen te krijgen. Tot slot verlangde Hitler van Schuschnigg een meer ‘Duitse politiek’.
Deze eisen werden gedaan tegen de achtergrond van geruchten dat de Duitse Wehrmacht weleens Oostenrijk zou kunnen binnenmarcheren op uitnodiging van de Oostenrijkse NSDAP. De Oostenrijkse kanselier heeft in Berchtesgaden ook duidelijk de indruk gekregen dat hem door Hitler het mes op de keel werd gezet. De Oostenrijker heeft de amnestie voor NSDAP-ers, ingaande op 18 februari, toegezegd en heeft nu met de benoeming van Seyss-Inquart opnieuw een gebaar gemaakt. De vraag blijft echter of deze concessies voldoende zullen blijken en hoe de Oostenrijkse nationaal-socialisten zullen reageren.